lastträning!

Jag har funderat på att lastträna min häst någon dag så satt och sökte lite på olika tekniker. Satt som sakt och sökte lite på olika tekniker och fann denna. Tänkte prova denna fast utan fronturlastningen då för det har jag tyvärr inte på min transport. Har hittat denna fakta ifrån Hippson.se. Allt som är skrivit i fet still är kopierat från hippsons hemsida.

Här kommer texten:

Så lastningstränar du hästen

Lastningsproblem grundar sig ofta i att hästen någon gång har forcerats att bli lastad, utan att vara förberedd. Här berättar Lisbeth Jonsson, författare och natural horsemanship-tränare, hur hon vänjer en häst vid att lastas.

Text & foto: Anki Yngve

Under förra helgen hölls Hästmässan i Borås för första, men troligtvis inte sista, gången. Mässan, som varvade traditionella utställningsmontrar med intressanta föreläsningar, hade cirka 4000 besökare under tre dagar. Här kommer ett referat från Lisbeth Jonssons föredrag, där hon alltså pratade om lastning.

Måste vara mentalt redo

Lisbeth börjar med att betona att det inte finns något som är absolut rätt eller fel, så länge ingen kommer till skada eller mår dåligt. Det finns alltid flera vägar att gå för att nå ett mål, och det hon berättar om är sin metod, som fungerar för henne.
- Min erfarenhet är att hästar blir svåra att lasta för att de forcerats in i en situation där de inte har varit mentalt redo, förklarar hon.
Lisbeth föredrar att träna med en transport som har fronturlastning, så att hästen kan gå rakt igenom transporten under träningen. Hon börjar med att bara betrakta hästen när den närmar sig transporten. Bromsar den upp stegen och visar obehag? Var och när gör den det i så fall?
Hon leder fram hästen mot transporten tills hon känner att den börjar stå emot. Då backar hon den och går sedan framåt igen.
- På så sätt visar jag för hästen att jag har uppmärksammat att den reagerat.
Efter att ha gått framåt och backat, fram och tillbaka, tills hästen är framme vid transporten "skickar" Lisbeth den till sidorna av transporten, så att den får se släpet på både vänster och höger sida. Hon börjar alltså inte med att försöka få den att gå på släpet, utan vill försätta hästen i ett mentalt tillstånd där den inte känner press.
- Under arbetet är det viktigt att jag talar om för hästen att den inte får kränka mitt personliga utrymme och gå på mig. Säkerheten är A och O, betonar hon.   

Vänja sig vid ljudet

Nästa steg är att Lisbeth låter hästen gå över lämmen, upp på ena sidan och ner på andra. Alltså inte i riktning in i transporten. Hon förklarar att vissa hästar tycker att ljudet av att gå på lämmen är obehagligt och då får man träna på det. Andra hästar går mer på sitt synsinne och tycker kanske att transporten ser trång ut, medan andra blir stressade av känslan att åka transport - de är kanske rädda för att tappa balansen. Det gäller att läsa av sin häst för att på så sätt komma fram till var problemet sitter. 
När hästen går obehindrat fram och tillbaka över lämmen byter Lisbeth riktning, in mot transporten. Men hästen behöver bara ta ett steg upp på lämmen till att börja med, sedan backar hon av den igen. Det handlar om att hitta nollpunkten där hästen säger, "hit men inte längre känns det okej att gå". Från den punkten får hästen backa och sedan gå framåt igen. Så småningom hamnar nollpunkten längre och längre fram, tills hästen är inne.  
- Jag har inga bommar och ingen mellanvägg i transporten under den inledande träningen. Hästen ska känna sig bekväm och det ska inte kännas trångt, berättar Lisbeth.

Rakt genom transporten

När hästen väl har gått in i transporten får den gå ut igen genom fronturlastningen, så att den inte behöver backa. Sedan går Lisbeth med den fram och tillbaka genom transporten, från båda hållen. Efter det bör det även gå att backa ut hästen utan att den blir stressad.
Nästa steg när detta fungerar är att låta hästen gå på och vända inne i transporten, för att sedan gå ut igen. Givetvis sker det utan mellanvägg och hästen ska kunna vända åt båda håll.
- Många tror att man lär hästen att vända under färd om man gör så här, men det har jag aldrig varit med om att en häst har gjort. Snarare lär det dem att slappna av, de känner sig mindre trängda. Under färd gör ju dessutom mellanväggen det svårt att ta sig runt, säger Lisbeth.
I takt med att hästen känns redo provar hon med bommar och mellanväggar i transporten. När det funkar att lasta med mellanväggen åt sidan kan man till exempel testa att ha den fästad i mitten, "som vanligt".

Släng inte på bakbommen

Innan Lisbeth sätter för någon bom bakom hästen övar hon med en person bakom, som kanske pratar med hästen eller klappar den på rumpan. Det får inte vara så att man kastar sig på bakbommen och stänger illa kvickt så fort hästen är inne. Då är det lätt att den blir rädd och klaustrofobisk.
- En del problemhästar kan jag rekommendera att köra utan mellanvägg, så att det blir som en box. Vissa kan man köra helt lösa, självklart med luckan helt uppe baktill och med frambommarna på. Många tror att man måste ha mellanvägg och ha hästen bunden i transporten, men frågar du polisen finns det ingen sådan regel, menar hon.
Någon i publiken protesterar, får inte hästen svårt att hålla balansen utan mellanvägg?
- Forskning har visat att om hästen själv får välja åker den baklänges och snedställd i transporten, alltså exempelvis med huvudet i det bakre högra hörnet och rumpan i det främre vänstra. Hästar har fyra ben och kan hålla balansen mycket bättre än vad vi kan, säger Lisbeth.
Personligen vill hon kunna lasta sina hästar helt själv, därför går hon vidare ytterligare ett steg när hästen går att lasta på vanligt vis. Lisbeth lär dem nämligen att bli "skickade" in i transporten, så att hon själv inte behöver följa med dem in. Men det är lite överkurs...
- Det är ett bra sätt att bygga upp hästens självkänsla, känslan av att "jag kan själv", säger Lisbeth.



Så i veckan tänkte jag lastträna flurre. Är ledig fredag-söndag och torsdag slutar skolan 1430 Men den börjar inte förs 12:30. Så har nästan fyra dagar att träna flurre på.. Se bara vilken dag Majja hade tid att hjälpa mig att lastträna han. Hon ville vara med.

Vart mycket text och ingen bild men hoppas ni klarar er ;-) återkommer med rapport om hur det gick att lastträna flurre.

//Kajsa

Kommentarer:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0