Träningen igår

Igår tränade jag och Nisse för Lovisa A. Stegen han fick i trav var enorma, jag kunde knappt sitta och jag hade så ont i magen och axlarna haha! Så blir det när man får rida hästen! Hon tyckte förövrigt han var väldigt fin i kliven och fått en bättre galopp. Övade mycket grunder. 

Alla Nisses tecken på grinighet kommer när han blir trött och inte orkar. Så det gick jättebra när vi blev lite hårdare och gjorde övergångar när han blev grinig, hela han blev annorlunda och han bara jobba på utan problem. Han kändes så fantastiskt mjuk i slutet, helt underbart! Jag är väldigt stolt över min lilla polle nu, va duktig han är! :D

Nisse och jag steker i solen för några dagar sedan!


//Charlotte

#2 E&C


Emma & El Lakej (Calle)
Fotograf: Charlotte L.

Två bilder hittar du här.

//Charlotte

Tips

Tipsar denna blogg för små saker som många gör fel inom ridsporten, tycker verkligen bloggen är läsvärd! Visst, den uppdateras inte längre men det finns sjukt mycket bra tips! Lärt mig massor själv :)

http://reitsport.blogg.se/



//Charlotte

Fika

Hej!

Sitter på lektion och har konsumentkunskap, men jag kan redan allt. Igår longerade jag Nisse och han fick springa av sig den busen, oj vad han hoppade och studsade! Hade på dressyrsadeln (Jennys) och en lite tjockare padd, såg till att det var ordentligt spänt och lyfte av sadeln efter, pälsen låg helt jämt med linjerna efter flygturerna! La sadeln längre fram igår. Jag tror jag lägger sadeln för långt bak, har läst överallt att många lägger sadlarna för långt fram och det har jag blivit nojig på, men vad jag hört ska det var ca tre fingrar bakom bogbladets högsta punkt? Och jag råkar jämt lägga den mer än en hand bakom typ. Schabraket hade inte flyttat sig bakåt heller. Ska rida ut idag så lägger jag sadeln på samma ställe som igår så får jag väl se. Äsch nu ska jag sluta tjata sadel!

På Onsdag (imorgon) ska jag Jenny och Angelica träna för Lovisa A, kul! Nisse, jag och Kelzo satt och fikade igår, åt vaniljbullar och drack cola, riktiga tiggrisar de där! De fick dela på några bullar! Urgulliga♥ Sen såg jag att Puma också ville ha men då tog bullarna slut så hon fick äppelgodis istället ;)

Nisse och jag för längesen.


//Charlotte






Update!

Nu skall jag och basse byta om för att sedan åka till stallet koppla på transporten och hämta två Hösilage balar och sen åka och hämta en halm bal. Sen skall det mockas och pysslas. Får rida någon annan dag för eftersom basse är med så går det inte att rida.


Denna vecka börjar min praktik men är ledig idag och imorgon. Jobbar 7-16 på onsdag, torsdag jobbar jag 15:15-21 och sen fredag 7-16. Ledig lördag, söndag och måndag. Så i helgen tänkte jag rida och även på torsdag innan praktiken men men det märks hur det blir. Skall åka nu upptatetar er mer senare.

Hittade mer vårtecken i fredags när jag jobbade;-)

Hade bra love kajsa


Hovspår i gruset (sanden..)

Hej! Ska uppdatera nu när jag ändå tänker på det! Har uppdaterat den andra bloggen för er som vill läsa. www.clsfoto.blogg.se.

Igår red Janni Nisse, hon tyckte han kändes stel i höger varvet och han var lite bråkig, men i slutet gick det bra tydligen! Vi skulle göra knoppar på honom och det gick inte bra för jag orkade inte haha. Idag ska jag ta en utetur med Åsa och Black, får se när det blir. Nej nu ska jag hålla Jennifer sällskap, stackarn som känner sig utanför! ;)



//Charlotte

Lördag:-)

Ny dag nya möjligheter;-) kalas fint väder ute. Solen lyser och det är ganska varmt ute:-) vid halv tolv tänkte jag åka till stallet mocka, maten, rida och hämta Hösilage tillsammans med Marion. Alternativt att jag lasttränar idag när vi ändå skall ha transporten bakom bilen:-) se så han inte glömt bort hur man gör.

Idag fick han gå ut i vanlig hage så skall ut och dra ner hans sjukhage idag också. Så dom kommer in i skjulet om dom vill det. Hämta halm någon dag också så vi kan börja halma i skjulet så dom kan börja gå ute på dygn snart.


På tal om nya möjligheter jag skall ta med en kompis så skall hon få kolla på en sak så säger hon ja till det så är det en större anledning till att vi kanske säger ja och då överger våran lägenhet:-) skulle vara så jävla skönt. Är så trött på att bo i lägenhet.


Hittade lite vår tecken utanför skolan igår när vi hade tipspromenad. Dom är egentligen inte blåa dom skall vara lila men min mobil bytte tydligen färg på dom.


Nej nu skall jag hoppa in i duschen sen skall jag äta frukost och sen skall jag åka till stallet ha en bra dag ute i solen vi hörs ikväll igen LOVE//KAJSA


Hemlis

Alla som följer mig på Fb har ju säkert märkt att jag haft lite små hemliga inlägg. Kommer fortfarande inte säga vad det är förs vi har bestämt oss eller inte. Men skall försöka få svar från Jimmy i helgen så kan jag berätta för er sen.

I tisdags när jag va i stallet på kvällen och tog in flurre för natten så upptäckte jag att han som vanligt alltid skall ha några problem. Han va svullen om ena bakbenet. Borstade bara av och sen åkte jag hem. Igår när jag va uppe va han mer svullen än dagen innan. Tog in han lindade hans bakben. Fixade en egen hage till han eftersom vanliga hagen är så lerig går inte att ha lindor i den hagen.

Tog även av han täcket och bestämt mig för att duscha flurre i helgen om det är fint väder. Han har svamp i manen och på benen. (inte alla benen)!

Fick hem mitt bankomat kort idag:-) jippie. Väntar bara på allt annat nu. Skall snart hämta Jimmy och basse. Skall även tanka bilen som jag äntligen kan göra eftersom jag nu har bankomatkortena:-)


Nej nu skall jag sluta skriva ni får ha det så bra allihopa:-) Love//Kajsa


Vadå ligga?

Tjenixen! Mitt mål var att få vita dagar i skolan de sista tre veckorna som var kvar till Påsklovet, hela förra veckan var jag i skolan och allt känns jättebra att gå dit. Så nu är det inget utan idag mådde jag så dåligt när jag vaknade dock även nu. Känns som hela världen har lagt sig på mina axlar och jag får bära den! Förstår inte varför! Jag var ju jättetrött imorse men det är jag ju varje morgon. Jag gick upp lite segt men jag kom upp. Men jag kände bara att idag kommer jag inte få ett skit gjort i skolan. Så tråkigt men imorgon blir det nya tag, hur jag än mår!
Ligger i tankarna på att göra en liten vårdesign till bloggen, vi får se hur långt jag kommer med det. Måste bara läsa lite om gimp, för det är inte mycket jag fattar från det inte!

Igår skrev jag att jag skulle ta repgrimman och Nisse ute på vägen, repgrimman och Nisse följde istället med till ridbanan. Det hann bli för mörkt ute och min pannlampa har gått sönder. Den bara slockna sa jag till mamma, men jag tappade den faktiskt i backen innan det slockna.. hehe.

Nisse gick jättebra med repgrimman och han var lydigare än vanligt med repgrimman för mina styrhjälper, så han fick godis då och då! Nu har jag kommit på ett sett att lära honom att lägga sig ner på komando. Jag sätter mig på huk och så får han snurra några varv precis som han gör när han ska lägga sig ner jag gav en godis efter några varv. Han fattar förstås inte alls vad jag menar nu, men varje gång han rullar sig i boxen eller hagen så ska jag sätta mig på huk med en godis i näven och ge den med beröm efter rullningen. Tillslut kankse han fattar, kanske. ;)

Jo jag är inte så haj med det där och måla.. hahah. Adjöken, sa löken!

//Charlotte



suck

Satt och skrev ett inlägg nyss men sen stängde datorn av sig och då försvann inlägget. Men men kör sammanfattningen. Hat inbrott i min bil natten mellan lördag och söndag. plånboken försvann. Polisanmält, beställt nya kort. ställt bilen i ett garage hos en kompis i gottebol. Så skönt med folk som har plats och som ställer upp.

Idag skrivit omprov och fått reda på hur det gick på mitt prov i Vård Och oMSorg(VOMS). Fick VG på det provet. Sen fixat lite nyckelord i mänken och sen varit i stallet och fixat åt två hästar. Snart promenad med hunden sen sova.

Imorgon etik och efter det har jag läkemedels matte. Efter det skall jag hämta hösilage med majja och efter stallet blir det att åka och hämta upp hundmat.

Onsdag är jag helt ledig ifrån skolan ;-) och torsdag har jag MED och MÄNK PROV. Fredag har jag bara VOMS.... Sen på måndag börjar praktik veckan men har inte praktik varken måndag eller tisdag den veckan.

Va aldrig i stallet igår heller suck men vart så med tanke på inbrottet i bilen och behövde träna inför omprovet. Så hade inte varit i stallet sen i torsdags så va skönt att se flurre. Men när jag va klar i stallet och skulle ut och hälsa på flurre då hade han flyttat på sig så jag såg inte ens han i hagen. Nej men uppdaterar mera imorgon;-) hoppas ni har det bar så länge. HADE BRA LOVE//KAJSAimage description

Tävling, dressyr

I lördags var jag med Emma och El lakej (Calle) i stallet på dressyrtävling, hon red en LA:3 tror jag och en MSV men kommer inte ihåg vilken. Lägger upp lite bilder på dom. Blev inga bilder från msv då jag inte tog med kameran. Autofokuset med canon ef 50mm f/1.8 II var väldigt seg, tur att jag för det mesta använder mauella fokusen! Men det blir lite, lite svårt att ha den manuella i ridsporten, måste lära mig att "snabba på" med fokusen. 

Framridningen, några andra kom också med på bild!



Forts. av bilder kommer!

//Charlotte

Dagar kommer, dagar går..

Nu får jag ta och slänga ut ett inlägg. Har försökt ett x antal gånger nu men de avslutas bara och sparas som utkast! Jag tänker att jag ska fortsätta med dom senare, skriva klart osv men kommer aldrig så långt. 

Nisse har gått varje dag nu och idag är det dax för en skritt tur barbacka ute på de soliga vägarna. Helst av allt skulle jag vilja prova repgrimman ute på vägarna, bara att hoppa av om något strular sig. Tänker på riskerna men det är lika stora risker om jag tar ett vanligt bett barbacka, vill han; så sticker han. Jag vet att jag är lite farlig ibland.. ;)

Nisse har förövrigt gått jättebra den senaste tiden. Jag har haft det lite si och så. Sadeln jag har passar inte så bra, vi ska testa en sista väg med en speciell padd. Idag skulle jag ha varit med Tobbe, för han fyller nämligen 18 år idag! Skulle fått ut körkortet men det blev inte så, så vi får vänta. Vi som hade planerat ;)

Kan inte sluta lyssna..


//Charlotte

Lördag

Igår och idag har jag inte varit i stallet alls. Majja tog flurre igår och idag tog Jossan flurre. Idag har jag handlat, diskat, tvättat och varit chafför och nu precis ätit mat;-)

I torsdags hade jag med mig Christine en kompis upp till stallet för att rida. Vi va uppe i stallet runt halv nio. Vi började med att jag mockade och Christine packade höpåsar. Sen tömde Christine hinkarna och diskade ur dom medans jag hällde i kraften och morötterna till hästarna. Sen fyllde vi vatten och efter det tog vi fram all utrustning.

Tog in flurre och rutan. Borstade av båda och klädde på dom. Sedan skulle Christine hoppa upp på flurre. Tog ca tio minuter innan hon va uppe sedan bar det av ut på en tur. Vi va ute ca en kvart tjugo minuter. Sen tog jag av rutan utrustningen borstade lite snabbt tog på henne grimman och sedan slängde jag ut henne i hagen. Hoppade upp på flurre för att känna igenom honom.

Travade han och han va lugn och mjuk.
Sen fattade jag galopp och han va riktigt lugn i vänster galoppen och även mjuk i den formade sig runt skänkeln. Men i höger galoppen va han piggare och inte riktigt medgörlig där. Tänkte träna mycket på det när jag åker till ridbanan den 27/3. Åker till Linda då och lånar hennes ridbana:-)


Nu skall jag skriva klart mitt arbete som skall vara klart på måndag och har även prov på måndag suck. Måste plugga. Så hoppas ni får en bra helg ha det bra:-)

LOVE KAJSA!!!


Fina låt, av fina sångare!

Har blivit fäst vid denna låt och Alex goot är så bra sångare!


//Charlotte

Fodervärd, skötare, medryttare..

Medryttare, skötare, halvfodervärd, fodervärd, delägare, ägare... ja det finns många namn!

Men vad är igentligen skillnaden? Ingen (iaf inte jag) säger vad som är rätt och vad som är fel, bara det inte går "åt skogen" med det hela. Man borde lära sig mer vad som är skillnaden att kalla den som rider och sköter ens häst. Jag skriver mina åsikter om vad jag tycker är skillnaden mellan fodervärd, delfodervärd och medryttare och skötare. Har ni andra funderingar eller tycker annat så skriv(!), bara det inte blir på ett "elakt" sätt, för detta jag skriver menar jag inget elakt eller pekar ut någon med! :)

Skötare i sitt fall tar hand om nästan alla hästar i stallet. Hjälper till med in- och utsläpp, sopar, borstar, rider ibland, kör hästar ibland osv, osv. Ägarna står för alla kostnader och delar upp kostnaden till skötaren. Skötaren har rätt till "arbetslön" från alla hästar de tar hand om och stallchefen. Vill skötaren själv köpa grejer till hästarna ska denne be om ägarens tillåtelse att få köpa och står själv för kostnaden. Skötaren står inte för några ansvar av skador på hästarna medn finns där för att hjälpa till med tex sår, lastning mm. Detta är vad vi kallar en hästskötare. Skötaren borde få chansen till lite träning och att lära sig mer.

Medryttare kallar jag denne som rider hästen, mockar och går efter ägarens regler. Ägaren kanske inte vill att denna ska använda all utrustning, bestämmer hur hästen ska ridas denna dag och vilken utrustning som ska användas då. En medryttare ska inte behöva betala för att sköta hästen. Bara frivilligt få köpa grejer till hästen (tex grimma) om h*n vill. Vill denna träna med hästen för tränare betalar h*n själv träningen. Annars står ägaren för alla kostnader och eventuella skador. Om medryttaren slutar rida och sköta men har köpt saker till hästen som h*n vill ha tillbaka har denna all rätt att ta tillbaka dessa. Ägaren och medryttaren kommer överens om vilka dagar skötaren ska hästen och vilka ägaren vill rida. Ägaren har rätt till att säga att idag vill jag rida min häst. Men detta ska gå på ett kontrollerat sätt och man ska säga det helst en dag innan så inte medryttaren blir besviken. Ägaren eller medryttaren ska komma bra överens. Är det något ägaren vill påpeka att medryttaren gör fel så ska man prata öga mot öga istället för att snacka skit. Självklart har medryttaren rätt att säga vad denne tycker är fel, men det är inte alltid lätt att påverka om man har en bestämd ägare till hästen. 

Halvfodervärd anser jag denna som får tillgång till den mesta utrustningen, få rida hur den vill de dagarna h*n har hästen, få vara med och bestämma en del av hästens utrustning. Denna mockar sina dagar, ger hö, mat kanske lunch hjälper till ibland med in -och utsläpp. Får vara med på eventuella stallmöten och få vara med i en del att bestämma i stallet. Denne betalar då en summa för att ta hand om hästen. Träning på denna häst ingår med summan man betalar, alltså borde ägaren betala träningstillfället kanske nån gång i månaden. Ägaren och skötaren ska komma överens om på ett ungefär hur hästen rids, vill skötaren eller ägaren påpeka något som denne inte tycker är bra i stallet eller med hur hästen sköts och rids så ska dessa prata öga mot öga istället för att snacka skit.

Är man fodervärd tycker jag man ska ha möjligheten att flytta hästen vart man vill. Få ta del av all utrustning och köpa egen utrustning om så man vill. Ha möjligheten att träna med hästen när man vill och man står själv för nästan alla kostnader. Få bestämma utan att ägaren lägger sig i hur man rider hästen, sålänge hästen mår bra.  Ryttaren sköter själv stall och hästskötsel på heltid. Ägaren ska inte behöva betala stallhyra, utrustning, träningar mm. Ägaren står för eventuella veterinärkostnader och skador på hästen. Ägaren har när som helst möjligheten att ta tillbaka sin häst men får då själv stå för kostnader och fodervärden har all rätt att ta tillbaka all sin utrusning som denne betalat för. 

Nu är det inte såhär alla gånger, men skulle detta vara i min situvation skulle mina regler och instruktioner se ut såhär om jag tex fick halvfodervärd till Nisse osv.

//Charlotte

Klipp och uteritt

Igår när jag gick till Åsa för att klippa mig såg jag massa blommor på gårdarna! Kul! Blev jättenöjd av klippningen. Efteråt åkte vi till stallet och red ut en sväng i skogen. Nisse var pigg och gla så jag var glad att jag hadepelhambettet för annars hade han dragit med mig om jag haft vanliga, för han var stark i pelhamet också! Tog lite trav och nån galopp i en brant uppförsbacke (jättebra för honom). Och så studsa Blackie iväg med Åsa ett par svängar så Nisse också studsa fram! Hehe busar! Hämtade även kross till Nisse.

Idag ska jag rida ut med Caroline och Blackie, får se om jag bryter några ben eller så ;) Förövrigt sitter jag just nu i skolan och ska igentligen plugga engelska glosor 32 stycken. Tur att dom är lätta! Tio över elva ska jag till tandläkaren, usch o fy.. Bara att "bita ihop"!

//Charlotte

Vad gjorde vi idag?

Igår lasttränade jag och Majja med flurre. Idag skulle Majja och jag träffats i stallet men det vart ändrade planer så jag tog hand om spartacus idag så skulle hon ta flurre imorgon åt mig:-)

Men idag då efter att ha fixat ordning båda hästarna, packade jag 16 höpåsar med två kg Hösilage i dom och sedan 8påsar med tre kg Hösilage i. Sen städade jag ur min bil på allt skräp. Efter de gick jag och tog fram en pressening. Sen gick jag och hämtade flurre i hagen. Borstade av han sen tog jag med han i ett ledrep sånt där långt western rep. Sen gick vi bort och la ner presseningen på backen.


Sen tig det ett par gånger innan han gick över första gången jag gick över sprang han bredvid så han gick om kul och satt på rumpan. Sen gick han över utan problem sen. Min häst gör verkligen allt för mig:-) nästa projekt är att testa göra en mini bro och testa om han går över det. Allt annat har funkat hittills.


Fick tyvärr inga bilder på varken lastträningen eller träningen med presseningen se om man kan fixa en fotograf i helgen:-) och göra allt då med. Skall även kanske åka till gottebol i helgen och rida på ridbana första gången sedan november som
Vi rider på ridbana;-)

Längtar tills den 26/4;-)

Nej nu måste jag byta och unna jag skall träffa läraren och sen jobba. Hade bra love//Kajsa


Lastträning!

Hejsan svejsan förlåt för dålig update. Men har haft en del att göra i skolan. Har ett arbete som jag började med i lördags och vart klar med vid 22:30 i lördags, sen gjorde jag även några nyckelord i lördags som skulle in idag, sen i söndags började jag med ett arbete som skulle in på fredag men som hon har flyttat så det skall inte in förs på måndag (om en vecka alltså). Så jag har därför tyvärr inte hunnit med bloggen. Men i söndags åkte jag till stallet runt halv fem och gjorde iordning flurre för en ridtur, red först lilla svängen nere vid sjön som fram skrittning, sen travade jag nästan ända bort till långa klätter backen.

Red uppför backen tre gånger i trav. Flurre va så trött att han gick sakta hem.. Hoppade av flurre efter en bit och ledde hem han dels för att stäcka på mina ben och för att han skulle få skritta utan mig på ryggen. När jag kom tillbaks till stallet så upptäckte jag att när jag tog av flurre sadeln så va han svettig under sadelgjorden.. första svetten jag har sett på han sedan han vart rakad. Sen fick han gå ut i hagen med det tunna blå regn täcket.

Imorse (11:15) åkte jag till stallet, kopplade på transporten, backade upp den bredvid marions garage för att ta ut mellan väggen. tog ut alla bommarna, och när jag skulle lyfta ut mellanväggen så satt den fast. fick gå in och fråga micke om han hade två skift nycklar då jag behövde skruva för att få loss mellanväggen. precis när jag va klar och hade burit ut mellanväggen kom majja. vi åkte och hämtade två hösilage balar. efter det solade vi i ca tio min, sen mockade vi, fixade mat och vatten åt hästarna. Sen tog vi in spartacus och flurre. försökte få bort brodden från spartacus men det gick inge bra.. lyckades däremot få loss flurres. För efter det så tog jag flurre och en lång lina och gick ner till transporten. Först krånglade han en stund men när jag vart arg och ställde mig framför han la huvudet mot hans och pratade med han lugnt så gav han upp sen. han sänkte huvudet och började tugga. han gick på sex sju gånger när jag testade. sen gick jag och hämtade ett vanligt grimskaft för att ha hängandes på han hals. för att testa om han går in när jag står kvar på utsidan och det gjorde han flera gånger.. Han va helt underbar min lilla bebis.


Sen fick flurre gå ut i hagen naken. Marion skulle kolla om han frös när han kom in och det gjorde han inte så han står naken i natt med.. så skönt älskar när det är denna årstiden och dom kan börja gå nakna. Imorgon efter skolan skall jag till skolan mellan 08:00-11:30 sen skall jag direkt till stallet. skall möta majja vid tolv.

Nej nu skall jag försöka få basse att sova... hade bra love//KAJSA


Mer inspiration!

Träningen började med att jag fick kontraställa Nisse utåt och inåt för att se och mjuka upp honom. Det gick riktigt bra även om varken jag eller Nisse var riktigt vana vid att göra detta. Linda sa att om han är framtung eller tar bettet var detta en bra sak att ställa hästen. Jag gjorde det även i trav och när jag ställde honom släppte det i handen för mig, han bärde sig själv utan att jag höll honom. Det var häftigt, för det var som natt och dag! Galoppen kändes okej, men han var inte speciellt avslappnad då han gick med högt huvud och var riktigt arg.
Vi fick prova på skänkelvikningar i galopp och det gick ju inte alls bar (tyckte jag) för att jag tappade lite kontroll då han bara sprang fortare på rakstreckorna och det måste vi träna mer på! Hon sa även att för honom att trava sakta är som för oss att göra armhävningar när man inte får gå hela vägen ner. Det tyckte han var riktigt jobbigt. Förövrigt var Nisse hemskt arg igår (mer än vanligt faktiskt) så i början fick jag knappt fram honom i trav och han var inte bekväm. Tur att det gick bättre mot slutet iaf. Linda tyckte han var jättefin häst med fint kliv och lugna gångarter. Hon tyckte även att jag var fin i handen, inte ryckig eller sågig och att sadeln såg ut att ligga bra! Härligt! :D
Träningen började med att jag fick kontraställa Nisse utåt och inåt för att se och mjuka upp honom. Det gick riktigt bra även om varken jag eller Nisse var riktigt vana vid att göra detta. Linda sa att om han är framtung eller tar bettet var detta en bra sak att ställa hästen. Jag gjorde det även i trav och när jag ställde honom släppte det i handen för mig, han bärde sig själv utan att jag höll honom. Det var häftigt, för det var som natt och dag! Galoppen kändes okej, men han var inte speciellt avslappnad då han gick med högt huvud och var riktigt arg.

Vi fick prova på skänkelvikningar i galopp och det gick ju inte alls bar (tyckte jag) för att jag tappade lite kontroll då han bara sprang fortare på rakstreckorna och det måste vi träna mer på! Hon sa även att för honom att trava sakta är som för oss att göra armhävningar när man inte får gå hela vägen ner. Det tyckte han var riktigt jobbigt. Förövrigt var Nisse hemskt arg igår (mer än vanligt faktiskt) så i början fick jag knappt fram honom i trav och han var inte bekväm. Tur att det gick bättre mot slutet iaf. Linda tyckte han var jättefin häst med fint kliv och lugna gångarter. Hon tyckte även att jag var fin i handen, inte ryckig eller sågig och att sadeln såg ut att ligga bra! Så varför han är grinig vet jag inte än. Knasfrasiga Nisse!

Härligt! :D

Åsa fick en härlig bild på mig och N efter träningen!


//Charlotte

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Ni får vänta på uppdateringen från träningen tills imorgon, just nu känner jag mig för trött för att skriva detaljerat! Nisse var så arg att han "morrade" nästan, han visade tänderna iaf haha! Men ni får mer förklaringar imorgon, kika in då!

Bilder togs även och det kommer komma upp om jag får några skickade.

//Charlotte

Tvätt o smörj

Har legat efter lite med att tvätta i vinter så nu kör jag igång. Har hittils bara tvättat fyra benlindor och paddar, men i tvättmaskinen ligger nu sex paddar till och ett schabrak. Ska ta hem fler schabrak och tvätta mera. Men det blir efter träningen! 

Igår var det riktigt blåsigt och duggigt ute på kvällen. Red på ridbanan för jag kom på att min pannlampa har gått sönder och jag skulle inte se någonting då. Men vi körde väldigt lång uppvärmning och nedvärmning. Och så körd ejag inte alls hårt. Mjukade upp honom med mycket volter, skänkelvikningar, ja ni vet. Gick riktigt bra. Bara det att jag hade inte gnistan att rida eftersom det var så dåligt väder, men så kan det ju va! Ridbanan var inte alls så blöt som jag trodde, den var nästan helt blötfri. Så det är verkligen toppen! Då blir det vita benlindor ;)!

Smörjde igenom sadeln och tränset också, ska även försöka fixa så dragkedjan på  mina chaps inte åker upp medan jag rider, typiskt att de alltid gör det! Sist jag använde läderchapsen var när jag hade träning för Emma, från i sommeras. Och jag var så arg på chapsen så jag kastade dom på vägen hem från ridbanan och när jag var påväg hem till huset tog jag upp dom för jag tänkte att det kanske var bäst att ha dom kvar ifall att.. humör i topp haha.

Fick en söt nyligen bild på Nisse av Janni!


//Charlotte

Fredags trött

Dag har jag haft skola 9-12. Sen handlat hämtat basse på dagis, diskat lagat mat ätit jobbat 17-21 sen direkt till stallet och tagit in fyra hästar och avmaskat tre av dom, med hjälp av Marion då:-) men min pålle slapp avmaskningsmedlet:-) men han va lite fundersam på vad dom andra fick som inte han fick. Men är glad dom kronorna som avmaskningsmedlet kostar kan jag lägga på annat:-)


Imorgon skall jag rida skall upp datera er med bilder då nytagna med min mobil:-) måste även plugga hela helgen har ett arbete om stroke som skall vara inne på måndag och nyckelord också inne måndag, fredag nästa vecka skall en fall beskrivning in aldrig skrivit sådan. Sen skall det in något i etiken tror jag plus att det skall börjas med nästa studieenhet i medicinsk grundkurs. Gud ena kursen är slut snart. Har snart fyra veckors praktik plus att jag börjar en ny kurs näst nästa vecka läkemedels matte:-)


sen skall jag plugga hela sommaren plus sommarjobba plus vara i stallet:-) mysigt kul hoppas jag är färdig utbildad i december så jag slipper plugga på ett tag:)

nu skall jag ut med hunden sen skall jag sova ha det bra//Love kajsa


Outfit och andra små bekymmer

Nu förtjänar jag skäll! Nisse fick en oplanerad vilodag igår. Jag tänkte börja med steg två på "de sju lekarna", men jag kom till stallet klockan åtta igår kväll och var så trött att jag helt enkelt inte orkade. Jag är ju faktiskt inte mer än en människa.

Idag ska jag rida igenom Nisse lätt på ridbanan en stund (om det går) och sen ut en sväng. Tänkte även smörja sadeln och tränset för det lär behövas nu när man har varit lat och inte gjort det på någon månad. Sen är inte jag den här typen som ställer mig och putsar sakerna efter varje ridtur, för risken finns att det kan gå sönder plus att man(jag) är ju lat ;)! Men alla gör vi olika, så jag klampar inte på någon!

Frågan är.. Morgondagens outfit. Bruna benlindor och vitt schabrak eller vita benlindor med det vitt schabrak, det beror på hur slaskigt det är på ridbanan. För vita benlindor är ingen ide för de kommer ändå vara bruna om det är för slaskigt! Ska hitta den fjärde bruna benlindan bara, har tydligen bara tre i stallet :P
//Charlotte

Rädd för lastbilar

Igår var jag ute på en ridtur på Nisse, det var rätt mörkt ute och vi såg knappt något. Men det gick! Gick på en smal väg där man inte är van att möta knappt några bilar alls. Nisse var pigg, men ändå väldigt snäll. Så jag skrittade på långa tyglar och han hade en energisk skritt.
Om jag tänker efter gällande de "för små" sakerna, så borstväskan. Jag kom på att jag har ju ganska mycket borstar, så kanske inte så konstigt att alla inte fick plats! Bootsen är precis att dom går på. Jag provade ta på dom igår när jag red. Och det hade ju gått bra!

Men nu vidare till ridturen. Lite längre bort mellan träden ser jag hur det lyser billysen. Nisse blåser upp sig. Jag klappar hon försöktigt och säger "Nisse det är en bil, bara en bil!" Han är ju inte rädd för trafik. Så jag går precis in till kanten och "bilen" kommer framför oss. Jag tittar upp. "Det.. är.. en lastbil Nisse.." Klllar runt omkring mig och ser inga vägar att gå in till. Lastbilen är så stor (en timmerbil) att den täcker nästan hela vägen. Jag får panik.

Jag hör bara pulsen pulserar i huvudet på mig och det sista jag vill göra är att "fly" för då kanske Nisse blir rädd. Jag stannade Nisse och han stod till kanten. Jag var livrädd och var verkligen beredd på att han ska hoppa ut på vägen och springa. Men han står där, han märker att jag är rädd och kan inte riktigt stå still. Men jag fick säga till honom så stod han still. Jättelugn. Han blev inte alls rädd för den stora lastbilen, han blev mest bara orolig för att jag blev så rädd. Han tittade kanppt på den, utan ville fortsätta gå medans den körde förbi. Tur att det körde väldigt sakta, men den långa lastbilen kändes som 7 km lång! Jag blev aldeles chockad efteråt och satt stum. Herla vägen hem skrittade vi för jag orkade inte att göra annat.

Jag har skräck för lastbilar, även om jag bara själv går på vägen springer jag in i skogen. Jag vet inte vad det är så får mig att blir så rädd för dom! Traktorer han jag möta hur lätt som helst, dom låter mer och kan ibland ta mer plats! Men inga problem för mig. Ujuj, men nu gick det ju bra tack vare min älskade häst<3



//Charlotte


Konstiga drömmar

Jag fattar mig inte på hur jag drömde inatt, men nått konstigt slår till i huvudet ibland!

Jag kommer ihåg två drömmar, en kort och en lång. Men jag tar bara upp den korta, för den långa skulle ni inte alls tycka är intressant.
Den handlade om bloggen, och Kajsa. Jag drömde nämligen att Kajsa la upp 20 inlägg på bloggen inom 30 minuter, alla inlägg innehöll endast glada gubbar, ca 50 st i varje inlägg. Såna här: :)
Jag blev totalt rasande, jag blev så arg att jag kastade daton i väggen. Datorn överlevde (konstigt nog) men jag ringde upp Kajsa och skrek alla ord jag kunde få ur mig. Hon satt bara tyst och sen hörde jag ett pip liknande "förlåt...."
Sen vaknade jag! Haha, fattar inte varför jag drömde om just något sådant? :P


//Charlotte

Lilllördag

Imorse började jag dagen med terminens tredje tenta. Skrev åtta sidor:-) hoppas på ett vg iallafall. Sen hem tvättade, skrev ett arbete lämnade in de hade lektion ca en och en halv timme, sen hämta tvätt, fixa mat, tog ur hårförlägningen. Sen till stallet tog in alla hästarna slängde på sparten hans täcke och även alas täcke. Sen bytte jag täcke på flurre. Slängde ut fyra höpåsar i hagen sen packade jag tolv nya påsar. Imorgon tänkte jag faktiskt rida lite. Har ju varit natt tre dagar nu när jag åkt upp:-)


Försöker hitta en bra tränare att träna för så om ni har några tips så skriv gärna en kommentar med namn och om ni vet vad tränaren tar för en träning.

Nu skall jag snart sova fixa matlåda åt Jimmy se klart på grey sen blir det natten:-) hade bra love//kajsa


Äntligen!

Vet ni?

På Lördag blir det träning för en som heter Linda! Gött och börja komma igång igen. Kommer absolut skriva detaljerat om hur det har gått! Men det är trots allt några dagar kvar! ;)

Nejdå, Nisse tigger inte alls!

Men nu vet ni!

//Charlotte

Fråga?

Nu vill jag veta alla som läser måste svara jag vet att ni är runt 50personer som läser bloggen dagligen. Så nu vill jag att alla svarar!


Vad vill ni läsa om? Missar vi något? Vad skall vi skriva om som vi inte redan skriver om? Veta mer info om hästarna? Mer bilder? Mindre bilder? Mer/mindre text? Ja skriv nu;-)

Kommentera nu ordentligt.

//kajsa


Tisdag.

Igår fick ju jag för mig att jag skulle ha etik lektion idag. Men de vissade sig ju att det va studiedag idag. Så efter att ha lämnat basse på dagis så åkte jag hem och sov en stund sen sen vid elva gick jag upp för halv tolv hade jag möte där jag skall ha praktik sen. Längtar redan till vecka 13;-) skall vara där fyra veckor.


Skall snart börja plugga för jag har tenta imorgon. Och efter tentan skall vi ha medicinsk grundkurs lektion. Åker även ut sent till stallet idag. Har nattningen idag och även nattningen imorgon. Så på fredag tänkte jag åka ut direkt efter skolan så hoppas att det är fint väder då med.


Bjudet på några bilder från hagen för två dagar sedan då det va vår väder och flurre fick gå utan täcke.


hade bra love//kajsa


Från marken är roligt


Igår red jag på ridbanan med sällskap av Angelica och Donna. Ridbanan är perfekt att rida på nu! Men Nisse var riktigt arg och tjurig igår. Han har gått över till tröttheten igen. Det går från dag till dag. Det känns lite tråkigt för det känns som om han inte alls gillar det jag gör med honom, provade att träna lite lydnat efteråt. Han förjde mig lös. Sen när jag släpper något framför honom stannar han och jag går iväg utan att han följer efter. Sen satte jag mig ner så kom han till mig. Så idag ska vi ta och göra något han tycker är kul, greja från marken. Ska läsa lite vad man kan göra!

Eftersom vi inte har något steket än på ridbanan blir jag så osäker på att om han får för sig att gå iväg, fast han gör ju faktiskt inte det. Men jag vågar inte lita på honom när det gäller det.

Läser just nu på detta:
De sju lekarna
Naturalhorsemanship ifokus; Börja med NH


Tog hem boots och ryktväska från Marie igår, som kom från hööks. Allt var för litet! Haha. Bootsen fick jag knappt på, så jag får skicka in dom och ta storlek L. Fick prova sätta på Donnas boots som var storlek L och de passade mycket bättre. Ryktväskan var mindr än vad jag trodde, fick ta bort några bostar för att få plats. Men det var iaf mycket fack att stoppa smågrejer i, så som vantar, sporrar, kammar, hovkrats, salva osv. Locket var ju iaf riktigt bra! Typ när man är ute och tävlar är jättesmidigt..!

Läser vidare på länkar . . . :)

//Charlotte


Sent skriver.

Inlägget vart lite senare skrivet än vad jag hade tänkte från början. Men kom lite annat emellan. Typ handling, diskning, matlagning och sen lite stall. Men skall väl skriva om gårdagens ridpass. Efter att jag slängt på flurre ett rent schabrak och nytvättade lindor så red vi ut i skogen. Vi började rida mot långa backen men där vände vi och började trava tillbaks till stallet. Väl vid stallet så travade vi fram och tillbaks runt vändplanen och ner mot stallet och sen trava mot sjön. Sen fick jag tips av Marion att jag skulle ta långa backen i lugn arbets trav samtidigt som han går på tygeln. Så gjorde de två gånger efter de visst han va skritt va.

Idag när jag kom till stallet fixade jag allt till både flurre och sparten. Sen tog jag in alla fyra hästarna slängde ut morgon höet ut i hagen och sen bytte jag från regntäcke till fleecefodrat regntäcke på flurre för han stod och frös lite grann.

Slänger in en dålig mobil bild på flurres outfit han hade på sig igår. Nu skall jag sova måste plugga hela dagen för jag har tenta på onsdag morgon. Så sov gott så hörs vi imorgon LOVE//KAJSA


Failbilder!

Här kommer de lite failbilder. Mesta delens bilder kommer från min hoppträning för Helena Lundberg. De va förr förra sommaren. Alltså samma år som flurre vart 18år. Alla dessa bilder är fotograferade av Jossan jibbefors. Vi stod i samma stall uppe i valåsen. Va även där hoppträningen va;-)

Om ni undrar varför jag drar i han på första bilden så va det för att han sprang för fort. Så skulle ha stopp på han och styra undan men de ville inte riktigt flurre.

Och på den bilden som är tredje nerifån så skulle hästen ute vid långsidan vara nere i trav och som ni ser så ville inte riktigt min häst de:-( så därför ser de så dumt ut alltihoppa.

Sista bilden lipar flurre på annars hade den bilden vart klockren.

Hade bra//KAJSA


Fullt ös

Igår red jag Nisse på ridbanan, la fokus på bara honom. 
Det roliga var att han var väldigt pigg igår, han bara studsa fram! Han var som en bomb, hade sporrarna på men jag tog av dom fast han var lika känslig ändå. Jag sket i hur jag satt igår, var bara noga med att försöka hålla handen stilla eftersom jag har lite svårt med det. Men jobbade NIsse i en låg form med lång uppvärmning i skritt och trav.

Vi gjorde skänkelvikningar, volter, öppner, slutner mm. Allt i skritt. Men i trav försökte jag hela tiden få honom att vara lite lugnare. Upptäckte att kortade jag upp honom och försökte få en mer kontrollerad trav så höjer han huvudet till den där gamnacken. Men såfort han få öka klivet och gå på sänker han huvudet och jobbar med ryggen. Så det var väl bara och försöka hålla balansen. Det jobbiga var också att såfort vi gick in på volt välte han in i galopp. Hela, hela tiden! När jag tar i yttertygeln för att bromsa kastar han upp huvudet. Kändes som vi var på ruta ett  igen, förutom att han var inte så jättetung i handen.

Galoppen låg vi i kurvorna, jag fick honom inte att lugna ner sig. Visserligen gick han lågt och jobbade med ryggen, men den där stora galoppen han får blir omöjlig att sitta i, sen ska man ut på långsidorna där han inte orkar bära sig så då kastar han upp huvudet och ligger i kurvorna igen. Han blir så stark och jag får inte stopp på honom! Då fick jag leda in honom med en jättestark ledande tygel på en mindre och mindra volt för att få honom att stanna tillslut. Jag hade inga armar kvar och både Nisse och jag var genomsvetta när vi kom in till stallet. Men han kanske lugnar ner sig efter att jag ridit några dagar!

Nisse och jag för ett år sedan.


//Charlotte

Imorgon!

Imorgon tänkte jag när jag kommer hem från stallet lägga ut en massa failbilder på mig och flurre om jag hittar några tror dom ligger på andra datorn men skall se om jag hittar några:-) tänkte lite kan jag bjuda på iallafall.

Så kika in imorgon kväll så skall jag ha hunnit lägga ut massa bilder:-)

bjuder på en rolig bild jag hittade på facebook tack vare Christine.

Hade bra//LOVE KAJSA


Glömde

Glömde skriva i förra inlägget att bilden är tagen av Marion jegerfalk Björn. Så skriver de nu. Dom flesta bilderna jag lägger ut är tagena av henne. En av dom bästa fördelarna med att stå i wiviken. Skall försöka lägga ut bilderna jag har på mobilen som hon har taget. Se om de funkar. Bilderna nedan är tagna av Marion jegerfalk Björn.

hade bra love //KAJSA


Lång dag i stallet.

Idag vart det en jätte lång dag i stallet. Va uppe vid typ halv två och kom hem runt fem kvart över fem. När jag kom upp till stallet så började jag med att mocka. Sen drog jag av flurre sina täcken och lät han stå ute i hagen naken medans jag, Jossan och Marion drack lite kaffe. Sen gick jag ut och tog in flurre ställde han på gången medans jag gick och hämtade sadel, träns och benskydd.

Klädde på flurre och började rida ut med Jossan. Vi skrittade uppför galopp backen. Travade en liten bit efter den jobbade flurre i låg och rund form innan jag höjde formen. Men allra mest försökte jag få han lugn. Han va så på idag. Vi vände efter ca 30min. Men flurre va så pigg så han vägrade skritta ner till stallet. Så vände han och travade massa mer med han. Marion va snabb ut och fottade. Men har bara en bild nu. Får resten någon annan dag. Bjuder på en bild från idag. Kolla på hösten och ignorera att jag inte sr hjälmen knäppt, inga ridskor och inga ridbyxor. Plus att jag är väldigt tjock.


Imorgon skall vi hämta Hösilage, men skall även rida se om de kanske blir mer bilder imorgon;-) jobbar även 7-16 innan så måste gå och sova nu. Hörs imorgon. Ha de bra love//KAJSA!


Förlåt

Förlåt för dålig update från min sida. Men hade lektion mellan 12:30-16:30 igår. Sen körde jag hem Christine. Hem och umgicks med Jimmy och basse en stund sen vid sex åkte jag till Lidl och hämtade upp Christine och hennes kille skulle köra honom till Hallsberg för han hade spelning och ingen skjuts. Efter att vi hade släppt av han på hotell stinsen i Hallsberg åkte jag och Christine till brändåsen och åt på mc.


Sen tog vi vägen över laxå hem. Stannade i svartå för att tanka. När vi kom till Degerfors så bestämde vi att vi skulle ta vägen förbi stallet innan vi åkte hem. Vi kom precis hem när hennes kille kom från Hallsberg.


I stallet mockade jag, slängde in hösilaget som Marion hade ställt utanför hans box. Hällde in hans kraft och hällde på vatten på den. Sen tog jag in hästarna och då stod Christine bakom Hösilage balen så rädd va hon. Sen medans hästarna stod och åt gick jag ut med morgon påsarna till hölådorna som
Vi har i hagen. Sen bytte jag täcke på flurre för hans täcke som han hade på sig åker bakåt så långt för de är för stort. Så slängde på han ett fleece täcke plus ett tunt regn täcke.


Skall snart åka till stallet med Jossan vi skall rida ut i skogen en stund. Återkommer när jag är hemma igen. Hade bra love//KAJSA


Hö, städning och fota


Sitter i skolan nu och har igentligen lektion. Läraren står och undervisar medan jag gör något helt annat ;) På schemat för Nisse står vila i tre dagar. Idag är sista dagen. Emma delade på hästarna i Tisdags för att Nisse och Quando gillar inte varandra alls, de sparkar varandra så mycket. Donna och Nisse kommer riktigt bra överens så de står i samma hage nu. Eftersom N och D inte har fri tillgång till hö så får vi luncha hästarna varje dag. De får 16kg på morgonen (8kg var) och 8kg (4kg var) vid kl 15.00. Det blir perfekt för dom för att de ska ha som frri tillgång. Då räknade jag ut att Nisse äter samanlagt drygt 15kg hö på ett dygn.

Ska fota hästarna idag eftersom vädret är fint, så då får ni se hur Quandaris ser ut! Han är fuxfärgad med lykta och vita ben..

Igår städade jag mitt rum och möblerade om! Vad härligt när man kan lägga datorn på skrivordet igen, hänga upp tavlor och slänga sig i sängen utan en mängd kläder över sig! Milla gillade verkligen att jag städade rummet för nu kan hon gå där inne. Haha fatta vad stökigt.. Ibland är det ju bara för mycket!

//Charlotte


torsdag:-)

Idag känns som en bra dag:-) Håret är helt klart:-) Jobbar ikväll. efter jobbet blir det som sagt stallet... har inte varit därpå två dagar nu så de känns som att det är dags att åka dit. har saknat min lilla plutt. Har lagt ut lite bilder på han på facebook men tänkte även lägga ut dom här... Snart är det dags för praktik också. Då kanske jag har lite svårt att blogga men skall försöka hinna med det. skall ju ha praktik, jobba och sköta hästen under fyra veckor. Tänkte även försöka få ihop lite inlägg. men har väldigt dålig fantasi nu. vad skall jag skriva om? någon som kan skriva lite tips?


Hade tänkt i sommar beroende på hur jag jobbar kanske tävla någon dressyr tävling på flurre. Visst han är 20 år snart men han är pigg och frisk. skulle aldrig tävla med han om han vore dålig i benen eller om han vore gammal i kroppen för de är han verkligen inte. han beter sig som en unghäst. Han älskar att springa i skogen, ta ett dressyr pass på banan och även hoppa.


I vår sen tänkte jag lasta flurre och köra han till nolsokna för att hoppa lite terräng. Hade tänkt försöka leta fram en hoppsadel till dess. Älskar att hoppa och de gör ju även flurre. Men har aldrig provat att hoppa en riktig terrängbana. Han travhoppar ju 90cm. Tänkte göra några bild inlägg senare sen. måste bara koppla in externa hårddisken på datorn och hoppas att alla bilder finns kvar på den. Tror dom flesta är på gamla datorn.


Men hade bra Love//KAJSA

image description

Ny dag:-)

Igår gick jag och familjen över till Jenny som hjälpte mig med håret. Så för tillfället har jag hår ända ner till nedersta revbenet:-) skall klippa upp lite idag och även sätta i lite flera. Jobbar 15:30-21:00 idag. Skall även till skolan vid typ kvart över två halv tre för att prata med läraren och ha lektion.


Efter jobbet blir det att åka till stallet och ta in lite hästar fodra kvällen och sen hem och sova. Har KTC imorgon skall vara på berslags skolan från 12:30-16:30 imorgon.


Tänkte försöka rida i helgen:-) och ta lite nya bilder på flurre burre mannen:-) skriver mer ikväll är hos Jenny nu och har inga bilder på mobilen just nu:-) se massa arbeten som skall vara klara på måndag också. Hade bra love//Kajsa


RSS 2.0