Hoppning

Hoppade på Nisse igår. Blev så hoppsugen när jag kollade på GBG Horse Show! Hoppade 80cm. Caroline på Blackie, Madelene på Sackum och Jenny på Puma var också på ridbanan. 

Nisse var inte alls sådär pigg och sprang mot hindrena som en toke. Han vägrade flera gånger och jag är så feg att jag inte vågar skänkla på. Men han var väldigt lat. Så nu ska han vila några dagar och så har jag ökat på maten. Känslan över hindrena kändes jättebra, jag hade en lätt kontakt med tyglarna samtidigt som jag gav efter utan att vara en meter över hästen! Mna som alltid har jag jättesvårt för att korta och länga, hur vi ska ta oss över hindret. Tur att Nisse har börjat lärt sig när han ska hoppa av, problemet var väl att han kom fel ibland.

Klassiska jag över hinder.

//Charlotte

Travhingst

Orginalbild


Med tiden ska jag bli bättre och lära mig mer ;)

//Charlotte

Ritat Puma

Har lärt mig hur man målar i Gimp, så höll på för fullt förut. Problemet är att jag inte vet hur man får bort de röda stecken.. Så jag får väl börja om! :p Bilden är igentligen inte färdig, lite mer skuggor ska färdigställas.



//Charlotte

vår.

I söndags kändes det som att våren va här. Solen sken, va varmt och skönt mycket folk i stallet och runt omkring. Marion och micke sågade ner en del träd och slängde in massa grenar till häsarna i hagen. Flurre fick tunnare täcke och sparten stod utan täcke. Då kände jag iallafall att det va vår.

Igår snöade det hela dagen. Vintern kom tillbaks:-(.

Idag va det vår igen snön va borta och solen kom fram en stund. Jag slapp åka till min häst. Min underbara stallägare Marion tog flurre idag plus att hon tar han imorgon med:-) Så jävla gött att ha underbara människor i stallet som ställer upp :-)

Nu skall jag äta men återkommer senare igen.. måste försöka få i min son lite mat.. Sen blir det mys framför tv:n.


Hade bra love//kajsa

Tisdag:-)

Idag har jag varit på skolan och pratat med läraren om en till kurs men den à tyvärr full. Så jag får plugga den nästa termin om den går den terminen. Hoppas de:-). Hade tänkt försöka vara klar som undersköterska till julafton. Så hoppas att de håller i sig.


Idag kom mina slingor också så imorgon skall jag hem till Jenny och få hjälp att sätta i slingorna. Men idag då skall till stallet sen så fort Jimmy kommer hem. Skall ställa mig och diska snart. Tänkte slänga in lite bilder sen som jag tog i stallet både i lördags och i söndags. Men måste sitta vid datorn då.


Imorgon och på torsdag har jag natten i stallet. Så då blir det att åka sent till stallet. Men de är skönt de med:-)

Tänkte försöka rida någon dag och se om de finns någon som kanske kan fotografera. Kan lägga ut lite gamla bilder från när jag red lektion för Lovisa förra året. Om någon är intresserad.


Uppdaterar mer när jag sitter vid datorn ikväll. LOVE//KAJSA


Blogg

Ni har väl inte missat min fotoblogg? Har kommit igång med den igen! :) http://clsfoto.blogg.se
//Charlotte

this or that

Alla andra kör med THIS OR THAT så hackar på så får vi se vad ni andra tycler säg till om ni vill att jag slutar med det eller om ni vill att jag skall fortsätta med det:-)




Spån/ torv - båda är bra på sitt sätt.

Hööks / Börjes - Båda har en del bra produkter men handlar mest från HÖÖKS. Har några shockemöle produkter men inte många.

Fjording /
ardenner

Miniatyrhäst / Shettis

Bärbar dator/
Stationär dator

Islandsridning / Voltige - Har aldrig provat något av det men båda ser ut som att det är roligt.

Sporrar – Spö

Sto – Valack – Hingst

Lång man –
kort man

Ridhus – Paddock/ridbana – Mycket härligare energi utomhus!

Säkerhetsväst – Ingen väst – Känner mig riktigt obekväm i säkerhetsväst.

Ponny – Häst

Skimmel – Fux

Sadel / Barbacka – tycker faktiskt båda där

Bloggen / Facebook – Är mest ute å facebook men kollar såklart bloggen med:-)

Få riktigt bra vänner /
massor med vänner

Piercing / Tatuering – Har haft pericing men fick ta ut den så säger tatuering.

Blondin / Brunett

iPhone /
Laptop - Iphone är ju som en dator:-)

Svaren med fet stil är mina svar.

Hade bra LOVE//KAJSA


Ny vecka nya tag.

Idag är det ju måndg och ny dag plus ny vecka. Igår vart det lite ändrade planer vart att åka till mitt stall först så åkte dit runt ett igår ca. fixade lite höpåsar, tog in flurre borstade av han, borstade ur hans svans. sprayade hela hästen me pälsglans. Lindade på dom blåa lindorna, det blåa schabraket sadeln och satte på ett hel svart träns som jag fått av min svägerska. så red jag och jossan mot galopp baken. men fick vända efter bara en liten bit för det vart så mycket is. Så vi vände och gick till sommar hagen istället. tog lite trav och en del skritt där.. mycket volter åt olika håll för att få han lite lös och smidig. red där bara i tio minuter sen gick vi tillbaks mot stallet. jossan gick in i stallet med rutan medans jag red lite på grusvägen förbi alla husena. Tog lite trav ökningar åt alla håll och även lite övergångar. Sen klädde jag av han och satte på han ett tunnare täcke. han fick gå ut med fleece fodrat regn täcke. Va ju liksom vår väder igår. Sen kom majja och vi tog in sparten och försökte raka klart han men min rakapparat krånglade så mycket så vi fick ge oss till slut. tog med rakapparaten hem och kollade igenom den men hittade inga fel på den.

Efter mitt stall åkte jag hem fixade mat och runt 18:00 pkte jag ut till Lindas stall. Fixade allt till hennes två hästar sen åkte jag hem duschade och sen somnade jag. Just de färgade även håret igår.. Skall förlänga håret så fort mina andra slingor kommer. Tror dom kommer imorgon för nu är dom på väg:-) Måste bara köpa en annan borste också..


Idag va Jimmy hemma med basse eftersom han va hängig igår hela dagen och även i lördags när han kom hem. Så han VAB:ade idag. Jag kunde ju inte göra det eftersom jag hade obligatorisk närvaro på Vomsen idag. Fick reda på vart jag skulle ha praktik och så.... Kommer bli kanon tror jag. Sen vart det hem lite snabbt skrev matnota, åkte till djur och natur för att köpa B-vitamin som jag, majja och Marion skall dela på. Sen vart det stallet, mockade, fixade maten, hösilaget och vattnet inne i boxen och ute i hagen. Sen till maxi handlade sen hem och åt. så har precis ätit klart nu. Jimmy och basse står i duschen så hoppas lillen somnar snart. Han är trött.

Hoppas mina slingor kommer imorgon. tänkte slänga in före och efter bilder sedan om ni vill se:-) Måste sova med flättat hår efter att ja satt i hårförlängningen. :-) Hade bra alla återkommer imorgon. Börjar bli trött nu. Skriv gärna vad ni vill läsa så skall jag försöka fixa lite sådana inlägg:-)

Slänger in en fin vinter bild:-)



Fotad av: Marion jegerfalk björn (Världens bästa stallägare).

Hade bra LOVE//KAJSA

Tuffing - trasigt täcke!

Jag kom precis hem från att ha släpat sig till stallet med Kelzo för att se när Marie rider Fighter. Det bästa jag kan göra när jag har noll motivation är att titta på när andra rider. Sen ser jag hur Nisses täcke är trasigt i bak. Quando är en riktig hårding när det gäller hästarna i hagen. Det var så roligt att se hur N gömde sig bakom Calle för att han tyckte Q va läskig! Sen ställer sig N och skriker stegrandes bakåt mot Q och han bara står det "Öh?". Men N vågar inte sparka mot honom. Tror faktiskt det är Q som han bitit tag i Nisses täcke! Är så van att se nur elak Nisse gämt är mot alla hästar, men nu får han igen!


Funderar på om jag ska ta ett ryck idag och jobba igenom hela Nisse, från alla rörelser i skritt och i trav. Jobba i låg form, få honom att bära sig själv. Även att jag få jobba ordentligt. Blev lite sugen på att ställa upp fyra cavaletti att galoppera över också, har ju svårt att få honom jobba i galoppen och cavaletti jobb i galoppen har Nisse jobbigt med ;)

//Charlotte

Ibland vill jag bara slå mig själv

Förskräckligt - Igår red jag på ridbanan, Janni var med och allt kändes frid och toppen. Nisse kände bra och Janni filmade oss. Idag har jag tittat igenom filmera och skäms över hur det ser ut. Förjävligt. Hur rider jag Nisse igentligen? Han går bara och spänner sig, höjer huvudet och sänker ryggen. Jag sitter om en hösäck och tittar ner på honom. Galoppen är inte alls bra. Jag måste släppa på mer och låta honom få balans, inte dra ihop honom, då höjer han huvudet och pänner sig. Minst sagt har han travgalopp. Nej fy, det gav inga bra vibbar, jag vill träna nu för vi ha tappat allt över vintern, men jag måste bara ha råd först.

Så dåliga - Filmerna är så dåliga (inte dåligt filmat utan hur jag rider Nisse) att jag inte kommer lägga ut dom. Usch. När jag ska ta en galoppfattning på Nisse kastar han upp huvudet och tar bettet. Jag höjer händerna och drar i tyglarna. Hur normalt är det? Blä på mig själv. Nu är jag sjukt besviken på mig själv, att jag inte märker något när jag sitter på hästryggen. Är just nu osäker till om vi någonsin kommer komma ut på tävlingbanan över huvudtaget, jag blir så ledsen på mig själv när jag ser hur dåligt jag rider. Nisse kommer inte sätta en muskel rätt om jag håller på sådär. Är trött och ledsen, just nu känns det som jag förstört hästen helt. 

Vila - Nisse ska få vila i några dagar nu, orkar inte rida nu. Blev på så dåligt humör att jag inte vill rida honom utan hjälp. Jag har aldrig sett att jag rider så dåligt som nu. Beror det kanke på förkyldningen att jag inte uppfattar på hästryggen? Att jag inte orkar? När jag sitter på hästryggen känns det så himla bra. I skänkelvikningarna går han ju bara precis hum och flum. Jag som tyckte slutorna i galopp kändes så bra, men han jobbar inte ens, han höjer huvudet stretar och flyttar utterst lite åt sidan; men korsar inga ben alls. 

Bära sig - På filmerna ser jag även hur Nisse inte orkar bära sig alls, såfort jag inte orkar hålla i honom kastar han upp huvudet. Precis tillbaka till ruta ett igen. Våren 2010 när vi lärde oss ha tränsbett. Så är det nu. Har växlat mellan pelhamet väldigt ofta men med det bettet är han så går han som i "rollkür", gamnacke. Jag få honom inte att slappna av i ridningen. Vad ska jag ta mig till?? Jag fixar inte att få honom "rätt".

//Charlotte

tillbaks!

Hej alla läsare har haft en mini bloggpaus. Här kommer anledningarna. I Torsdags hade jag tenta vid halv ett så satt och tränade till den i onsdags kväll och torsdags morse. Torsdag em/kväll packade jag basses ryggsäck som han skulle ha med sig till dagis dagen efter plus ställde fram bilstolen och allt annat som skulle med. Hade även nattningen i torsdags.

Igår (fredag) började dagen med att köra basse och all hans packning till dagis för han skulle bli hämtad av sin farbror på dagis eftersom vi åkte till stockholm med Jimmys jobb.... kvart över tio vart vi upp plockade av jimmys syster och sen bar det av till degerfors.

Vill ni veta om själva resan så kan jag berätta det i ett annat inlägg så inte detta blir så långt för er att läsa.

Kom hem idag (Lördag) vid 16:47 kom tåget till Degerfors igen. vart upp plockade av Jimmy L. Hemkörda och slängde in alla sakerna tillbaks till Degerfors för att hämta mina slingor. Sen tillbaks till stan för att hämta ut Jimmys spel och mitt linne som hade kommit. Sen kom basse hem vart ett riktigt kramkalas. Sen fixade jag mat vi åt.  Jag skyndade mig lite eftrsom jag skulle till Gottebol och fixa Lindas två hästar det är hon som äger stallet som Linn ingvarsson ifrån www.Dressyrmupparna.se har sin/sina hästar i. Så har varit och nattat alla hästarna i de stallet. Sen bar det direkt iväg till Wiviken för nattning och rastning av tre hundar och nattning av fyra hästar som gärna ville komma in och äta och sova.

Sen hem och sitter just nu och uppdaterar er lite grann... Kommer uppdatera med lite bilder imorgon på hästen.. skall antingen rida imorgon på dagen eller släppa han i sommar hagen så han får springa av sig får se vaad det blir. Är jätte trött just nu har bara sovit fyra timmar inatt... Så sov gott så ses vi imorgon...



                                                      LOVE//KAJSA

Uteritt och sluta i galopp

Hm, ni som undrar vart Kajsa har tagit vägen, så vet inte jag heller det ;)

Har varit ute och ridit med Mrie och Fighter idag! Gick bra, förutom att F halkade jättemycket, blev riktigt rädd när han fick panik. Men han och Marie klarade sig helskinnade! Vädret är jättemysigt idag med och jag bara älskar det! Nisse fick gå några varv på ridbanan efteråt för jag ville känna på honom lite då jag hade orken. Å jag blev helt paff över att han var så himla snäll, lugn och duktig! Övade lite sluta i galopp, han har lättare i vänster galoppen. Altså undan höger skänkel åt vänster. 

Imorgon ska jag antagligen va med Janni, så jag får fråga om hon har tid att filma lite!

Marie och Fighter, skulle ha fixat fler bilder på dom men det går inte så bra för mig :tired:


//Charlotte

Dojjor

Igår fick ju Nisse nya dojjor, jätteskönt! Var så sugen på att rida men tröttheten tog över, jag orkade verkligen inte. Jag är så trött nu med, huvudet känns så tungt att det känns som om det ska ramla av mig snart. Men idag ska jag tvinga mig ut på en ridtur. Ska prova rida lite på ridbanan och rida ut en sväng. Jag vet inte hur länge jag pallar ridbanan med tanke på att jag knappt orkar jobba honom.

Vädret håller i sig till sol idag med, så jag måste gå ut, även om jag inte orkar!! :)

//Charlotte





Likt Nisse

Kollade på denna film och hästen ser ut om en kopia i ridningen som Nisse!


//Charlotte

Ute

Vaknade imorse och hoppades på att höreln på ena örat kommit tillbaka och att hostan dämpat sig, men det kunde jag ju glömma! Nu när vädret är så underbart gick jag ut med kamaren en sväng. Även lilla Milla fick följa med ut, hon vågade inte gå längre än under verandan en stund, sen springer hon in! Hon är riktigt harig ;)

//Charlotte

Fint väder

Ska komma igång med bloggandet när jag blivit frisk, just nu pär inget bättre. Jag hostar, jag snuvar, har 50% nadesatthörsel på ena örat och har ont i båda. Idag var det så fint väder att jag tog en barbacka tur på nisse, en ganska lång. Jag blir anfådd för minsta lilla men försöker att inte anstränga mig ;)

Flög av gjorde jag också! Jag ställde Nisse i skogen vid en sten för att hoppa upp (fick gå av då och då efterom jag fick ont i rumpan!) men skulle hoppa upp så flyger jag kallblodigt och fint över Nisse, rakt till andra sidan ploffs! Haha herregud.. :)

//Charlotte

onsdag

Idag har jag hittils hunnit med skolan, panta massa pant fick ca 170kr för all pant, handlat lite grann, varit i stallet, mockat två oxar, fixade mat och vatten till båda boxarna, packade fyra morgon påsar tills imorgon. Fikade med marion (världens bästa stallägare!). Såg på när grus bilen grusade vändplanen plus vägen in till vändplanen, marion bjöd in han på fika så satt och pratade lite med han en sväng. Sen gick vi ut och grusade från stallet och upp till vänd planen för han släppte av massor med grus :-) Tog med transporten hem för den skall lämnas tillbaks imorgon.


Snart är det ju stockholms resan längtar så otroligt mycket.. skall bli så skönt att komma iväg och inte behöva tänka på skolan eller något annat än bara mig och jimmy. (Plus alla andra som skall med då;-)). Har beställt en del kläder så hoppas om hinner komma. eställde från bubbleroom så hoppas dom kommer imorgon. Har inte fått ett sms att dom är inlämnade till posten än men hoppas verkligen de hinner komma.


Just de på lördag och söndag skall jag ha hand om tre hästar i två olika stall... skall bli kul samtidigt som det är lite nervöst eftersom jag inte har jätte koll på hur dom har med rutiner i de andra stallet tur Linda skulle skriva lapp...


Håller på med maten så skall avsluta här nu... är jätte dåligt väder idag igen suck:-(

Bjuder på min favorit bild som Marion jegerfalk björn har tagit.



Tycker han är fin där...


Hade bra love;-)

                                                         //Kajsa

Torka klet överallt!

Helt "otorolig.." - på klantighet! Korkad altså..!
Pappa skutsade mig och Nisses mat till stallet förut. Höll på med linfröoljan och hade ju en pump till den, så jag fick klippa den för att den var för lång till 2.5 liters. 5 liter fanns inte. Så jag klippte och provade stoppa i pumpen då var den fortfarande för lång, så jag tog ur den och tänkte inte på att oljan droppar, så det bli olja fläckar på hela bordet. Torkade med en handuk.

Rätt mått - Jag får äntligen rätt mått på pumpen, så jag skruvar på den, trycker och undrar varför det inte kommer ut något. Sen skruvade jag på något å den bara flög upp pumpaen jag höll på att skita ner mig haha! Pumpade en pump i en av hinkarna, tänkte inte på att det var en väldigt stakt stråle, olja överallt - igen! Tur att faktiskt nästan all olja kom i hinken. Luktade på det och jag höll på att spy! Blä.. Sen ställer jag oljan på hoderlådan och märker efter en stund att det har droppat olja överallt. Bara att ställa sig att skura ännu en gång.

Vadå korkad? - Funderade på om det gick att "låsa" pumpen på något sätt, gissa vad jag gör? Jo jag trycker ner pumpen så det sprutar olja på alla foderlådor! Torka igen.. Höll samtidigt på att välta ut hela mineralburken på hela golvet, men hann att rädda den i sista stund då fodermåttena ramlar och det bara ekar i hela foderkammaren när de slår i golvet, jag höll på att skita ner mig igen så jag hoppar till och höll på att tappa linfröoljan i golvet. Men jag (på något sätt) lyckas få tag i den då den svajar på foderlådan!

Tur i oturen - Ja å kan man säga! Puh.. Min stallkväll!

//Charlotte

frånvaro

Hej förlåt för min frånvaro. Har haft så mycket att göra så jag har tyvärr inte hunnit med bloggen tyvärr :-(. Igår släppte jag första av basse på dagis, sen åkte jag direkt in till kristinehamn där min sambos syster bor/bodde (Dom håller på att flytta just som jag skriver detta), Gick igenom en massa häst saker som hon hade. fick med mig två ikea påsar därifrån. Sen åkte jag till stallet lunchade hästarna och gjorde klart allt till flurre lite snabbt. Sen direkt hem med hunden upp hämtade blocket och penna, över till skolan och direkt från skolan och till jobbet. slutade 21. igår hem duschade och somnade innan huvudet landade på kudden. Idag hade jag seminarium på morgonen 8-10 sen stallet lunchade och fixade allt till fyra hästar och sen hem med hunden till skolan hämtade basse handlade och nu sitter jag här och väntar på att Linda skall plocka upp basse och mig för vi skall med till hennes stall idag... Jag skall ha hand om hennes två hästar lördag och söndag denna vecka. plus min egen lördag och söndag plus kvällen i mitt stall på lördag. Blir en stressig helg men men blir nog bra... Vi är ju i stockholm fredag lördag så då hinner jag vila upp mig.


I söndags då: Efter jobbet vid fem ca va jag i stallet och då hämtade vi två hösilage balar. efter det så tog jag in flurre och ala och satte på om grimmor och reflexer och tog av flurre hans täke. tog dom i en varsin hand och gick bort till sommarhagen där jag släppte dom och gud vad dom sprang. skall gå dit någon dag när det är ljust ute så jag kan ta kort. Ala hon bockade tills hon ramla omkull. flurre bockade och galopperade som bara den.. helt lycklig att ha jämt underlag under fötterna och isfritt... sen tillbaks till stallet och sen åkte jag hem... Fredag åker jag tyvärr inte till stallet vi skall ju vara i degerfors innan kvart i elva. tåget går 11:08. sen är vi degerfors på lördag runt 16:47. då blir det att åka till första tallet och sedan andra stallet.


Bjuder på två bilder på Bileys också... ena hemma i våran lägenhet för ca ett år sedan det andra i labbsand i somras. Nej nu skall jag äta lite blir snart upp plockad av linda men skriver sen igen.. hade bra





//Kajsa

Tungt

Nu ska jag inte hänge bloggen ute något längre! 

Imorse tog jag och Angelica stallmorgonen i stallet. Red på gärdet för det är glashalt överallt annars. Det känndes inte alls bra idag då Nisse var riktigt tung, seg och tjurig. Jag var så trött och hotig att jag orkade inte jobba honom. Han riktigt la sig i bettet och blev jätteframtung. 

Förkyldningen har inte alls gett med sig och det känns varken bättre eller sämre. Är jättetrött och det känns som om jag vill sova hela dagarna. Vad tråkigt att vara sjuk på sportlovet!! 

Beställde med att par svarta boots till Nisse, så snart har han! Pappa köper med linfröolja, lusernpellets och skor till Nisse idag! Nisse ska få lite mer fett på kroppen nu, han har börjat tunna ur.

Batteriet i min dator är trasigt, efter bara 1½ år! Tråkigt men sant. Har inte en enda bild på pappas dator..

//Charlotte

Snart

Om ca 2 månader kommer till världen ett nytt litet föl! Det fölet ska bli dressyrhäst om jag ska få tävla på! :D

Golden heter mamman och är ett fux halvblod. Pappan heter Dalwhinnie och kommer från flyinge. Här er ni en film på pappan:

//Charlotte

Svårt val

Jag har svårt att bestämma mig för vilken färg jag ska ha på bootsen. Svart eller vit? Tycker vita boots är snyggast, men svarta är kanske lättare att passa till benlindor och benskydd om man använder det?



//Charlotte

Saker och ting!

Väntar nu på en ryktväska och jodopax gel från hööks nu. Dumt att jag inte betällde med ett par boots, för det är behövligt nu! Nisse har sparkat upp sig på ballarna på fötterna, så han blöder. Han får sår efter att jag har ridit lite hårdare och tar ut steget på honom.. "Jättekul" med broddhål liksom. Så har smörjt in ballarna i fram med idomin salva nu.



//Charlotte

Baileys.

Här kommer ända bilden jag hade på
Mobilen på min underbara hund. Men han är ganska korkad om man säger så. Man ser frågetecknet över huvudet om man säger något, han blir väldigt lätt uppstressad, och råkar man säga typ duktig hund fast med ljus röst då blir han jätte busig. Han blir fem år den 24 november. Men de roliga är att han varg gråhårig runt munnen redan vid två års åldern. Aldrig någonsin sett en hund bli gråhårig så tidigt.

Bilden är tagen i stallet samma dag som jag tog alla bilderna på stallet och sadelkammaren. Vi skall till stallet ikväll igen efter jobbet så kan kanske ta fler bilder då:-) han är en mysig hund bara han kan slappna av. Hemma när vi går och lägger oss så skall han ligga på min extra kudde jag har på nätterna och med ryggen mot min mage så jag kan hålla om han. När husse går ur sängen på vardagarna vid sex då snor baileys hans kuddar;-). Lyssnar alltid på minsta vink i stallet. Kan stå i boxen och vissla så kommer han på en gång. Han springer aldrig långt ifrån stallet fast han är lös för han kollar alltid vart jag tar vägen. Mattes mysiga hund;-).


Tänkte skriva lite om flurre sen. Hur han är till sättet och när han fyller år. Och även försöka lägga ut lite ridbilder från förra året om jag vågar:-).

ha de bra //Kajsa


Hemma

Äntligen hemma. Har gått nästan hela dagen idag och va så blöt om fötterna så min son på tre år skulle dra sv mig strumporna så jag slapp vara blöt längre. Han är så gullig;-).
Tänkte försöka lägga in lite bilder på min hund sen om
Ni är intresserade? Han är alltid med mig i stallet. Han springer lös och leker med marions två söta och underbara tollare. Så skönt att ha tre hanar kan vara lösa och verkligen leka med varandra utan att börja bråka. Han springer alltid löst när jag rider i skogen och uppe på våran lilla volt. Han är väldigt mamma sjuk. Går jag ifrån vardags rummet ut till köket så är han snabbt efter mig. Han är min lilla skugga. Kommer nog sakna han mest när vi är i Stockholm nästa helg. För han sover i våran säng med oss.
Kommer såklart sakna hästen med men de är inte riktigt samma sak. Kanske skall vara häst valt lördag och söndag nästa vecka. Är hemma från Stockholm runt fem tiden på lördag och då undrade Linda om jag kanske kunde ta hennes två hästar om häst skötaren hon hittat inte funkade. Och som vän säger man såklart ja. Kan ju åka förbi hennes stall på vägen till mitt stall. Alternativt åka förbi på vägen hem. Är inte så långt till henne hemifrån mig. Men måste åka med henne ut någon dag i veckan så jag vet hur/vart dom har allt nu för tiden. Inte varit där på flera veckor nu.
nej nu skall jag ut med hunden slänga i mig kvällsmat och sedan sova jobbar 7-16 imorgon:-) så skönt att ha ett jobb som man får jobba mycket så man inte ens behöver ha studielån. Hade bra så uppdaterar jag er mer imorgon när jag har rast.
//Kajsa

Skitväder!

Usch vilket jävla skitväder det är ute idag. Idag blir det inget stall igen.. jobbar delad tur alltså mellan 7-12 och sedan mellan 15:30-21:00 så då skulle jossan ta flurre åt mig idag. Imorgon jobbar jag 7-16 och direkt efter det blir det att åka till stallet för då skall vi åka och hämta hösilage. Tre balar skall vi hämta så måste åka tre vändor då.. får inte in två balar samtidigt tyvärr....



Just det hade ju tänkt longera flurre idag men får kanske ta det imorgon om jag hinner... och det inte blir för mörkt efter att vi har hämtat hösilage. Men märks hur det blir... i detta väder som skall vara hela helgen så tror jag nog han är glad att han får vila... Blir ju bara slask ute nu... De är liksom snöblandat regn ute nu.



Är jätte trött idag... Usch och är bara några timmar kvar tills jag skall iväg och jobba igen. Funderar på om jag skall lägga mig i sängen och vila och go på tv samtidigt som jag pluggar. Kanske man tillochmed råkar somna till någon timme ;-)


Skall se om jag kommer på något inlägg som kanske kommer upp under dagen. Ni får hade så bra så länge i snöovädret. 







Foto: Marion jegerfalk björn.


                                                              //Kajsa

Western

Visste ni..
-Att nisse och jag har ridit western? :)

Bilderna är tagna i Granbergsdal, kga. Andra gången jag red honom. 

//Charlotte

Rolig;-)

Hittade en rolig sak på Fb förut. Alla från degerfors ta inte illa upp är inte jag som skrivit den:-)


//kajsa


Min Stallhyra.

Såg att Charlotte hade gjort ett inlägg om hennes hyra så skriver ett jag med så kan ni jämföra lite hur våra hyror ligger på.

Stallhyran ligger på 1500:- alternativt 1200:-.

I första stallhyran ingår det 3spån balar i månaden, 12 kg Hösilage, utsläpp, insläpp och alla fordringarna, box såklart, sommar hage och vinter hage med vind skjul.

I andra hyran ingår allt utom spånet då står man för eget strö. Hade så i början när jag flyttade ut till wiviken. Men de va endast för att jag började fundera på om han va spån allergiker. Men nu står han på spån eftersom veterinären inte trodde det va spån allergi.


Men såklart om det strular med någon fodring så ställer vi alla såklart upp och hjälper till så gott vi kan:-) vi har en egen sida på Facebook där vi skriver allt från hjälp med fodringar till när vi vill ha hjälp med hästen till kanske ha sällskap när man skall rida är en jätte bra sida:-)


nej nu skall jag sova börjar jobba 07:00-12:00 och sedan 15:30-21:00 imorgon. Ledig på söndag och då tänkte jag longera flurre i sommarhagen.


//Kajsa


Lugge, bett!

Min syster har köpt sig ett kimbewickbett till sin ridtravare Lugge. Han gick tydligen jättefint med det! Härligt att höra, sitter i funderingar på att skaffa ett och prova till Nisse i hoppningen. I hoppningen blir han så stark med det vanlga bettet och jag har inte alls den goa hästen som i dressyren haha. (Självklart är han alltid go, men i hoppningen springer han som en dåre!) Han går ju att kontrollera efter hindret, men han blir så glad. Han lyssnar alls inte på min sits och hjälper när vi närmar oss ett hinder, utan han tar bettet och rusar. Pelhambettet är han för känslig med, så det går inte i hoppningen. Har även hört att väldigt månag tycker bättet fungerar till deras hästar! Men vi får se!


Lugolino "Lugge": Han är så fin! Är väldigt snäll och duktig också! Han som har lärt mig väldigt mycket!

Foto: Charlotte Lundström
//Charlotte

Stallhyra osv

Efter många om och men, tänkande framför datorn i säkert en timme? Så kom jag precis på vad jag kan skriva om!

Jag kan berätta om vad som ingår i stallhyran och stallet.

Vi betalar 1000:- /månad.
Då ingår fri tillgång till torv och hö inne/ute.
En garderob, en täckeshängare, en box (såklart), två sadelhängare, två tränshängare.
Spolspilta m. varmvatten, fina ridvägar, belyst ridbana, hagar.

Älskar stallet, helst av allt skulle jag nog aldrig vilja skiljas från det om jag inte fick chansen till ett eget. Personerna är jättebra/jättesnälla(!), bra regler och överenskommelser, inget skitsnack eller bråk. Underbart!

Vi som står i stallet: Emma med hästen Calle, Jenny med hästen Puma, Angelica med hästen Donna och såklart jag med Nisse. En till häst kommer att komma. Men det tar vi då!

Vad betalar ni? Vad ingår?

Bjuder på Pumas ben! :P

Foto: Charlotte Lundström

//Charlotte

Pluggar

Sitter just nu och pluggar voms (vård och omsorg), lyssnar på musik och spelar mahjong saga på facebook. jobbar 7-21 imorgon. Jossan skulle ta flurre åt mig imorgon. Världens sötaste katt ligger just nu i fönstret och håller i min mobil ;-). hon är så söt. Tänkte jag skulle plugga lite voms ikväll har tenta i de den 7/3. för från och med imorgon blir det att plugga medicinsk grundkurs. har tenta i de på torsdag.


Skönt att det faktiskt är ganska många som läser våran blogg. Ni får gärna komma med exempel på vad ni vill läsa också. Inte alltid man har fantasin med sig. Har iallafall världens bästa stallägare och kompisar i stallet. Dom är helt underabara.

Hoppas ni läser detta tjejer... Vet inte vad jag skulle göra utan er. Ni är så underbart bra:-) Älskar er:-) Tack för all hjälp med både hästen och allt runtomkring i stallet:-)

Nu skall jag plugga... ses på söndag i stallet hoppas jag :-)

                                                                 PUSS KAJSA

Tolkning

Jag känner mig jättevarm i ansiktet, känns som om jag ska brinna upp! Vilade lite förut man hade svårt att somna ordentligt. Problemet med mig är att jag har svårt att vara still, jag blir så rastlös när jag är sjuk. Men försöker att inte överanstränga mig för mycket. Hostan är jättejobbig, känns som om jag ska spy varje gång jag hostar blää.

Med sällskap av mamma och Kelzo åkte jag pulka bakom Nisse, han var jättego! Tog bort pulkan efter ett tag och galopperade lite på gärdet, oj vad han sprang! Jätteskönt att han var på bättre humör idag! :)

Märta på bilden, hon och tyra följde med mig hem idag haha..


//Charlotte

Hingstar.

Har funderat på att låna hem ett sto ett år och avla fram ett föl. Har hittat ett sto som jag skall ringa på ikväll. Men nu satt jag och spanade in lite hingstar och priser. Dom flesta hingstarna va jätte dyra. Men hittade några som va fina och som inte kostade multum att betäcka med. Hittade en i karlskoga som är jätte fin jag har kollat på den några gånger. Tänkte rada up hingstarna här så får vi se om det är någon som hört talas om dom och vad ni tycker om dom.

Första hingsten är ett svenskt halvblod som heter black diamond. Språngavgift 300:- levande fölavgift 1000:- vid skäckföl. han är ej godkänd för avel. länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=602&dafID=resultat&sort=namn

Andra hngsten är Flying spirith II Han är en welch cob hingst kategori D. Språngavgift 200:- Levande fölavgft vid 90dygn 3000:- länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=584&dafID=resultat&sort=namn

Tredje hingsten är Geromine. Han är ett svenskt halvblod ej godkänd som hingst. språngavgift 2000:- ingen levadne föl avgift. Länk till hans sida är http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=503&dafID=resultat&sort=namn

Fjärde hingsten är Lill Cotte Hästak han är ett svenskt halvblod. godkänd. språngavgift: 2000:- levande fölavgift vid 90 dygn 3000:- länk till hans sida http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=562&dafID=resultat&sort=namn

Femte hingsten är Roshin han är en achalekeer. Avlämnar gula anlag i fölen. Språnavgift 2000:- levande fölavgift 90 dygns 4000:- länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=534&dafID=resultat&sort=namn

sjätte hingsten är Sandokhan han är en knabstruber. språngavgift + uppstallning 3500:- länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=632&dafID=resultat&sort=namn

Sjunde hingsten är stargolds kaliph han är jätte fin. språngavgift 1500:- levande föl 2000:- länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=593&dafID=resultat&sort=namn

åttonde hingsten är vitluvens curbitz RP 119 han är en ridponny (D). Levande föl avgift 3500:- länk till hans sida:
http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=628&dafID=resultat&sort=namn

Nionde hingsten: Zeb. svenskt halvblod. Pris: 2000kr exl moms. Länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=513&dafID=resultat&sort=namn

Tionde och sista hingsten är Weapon´s special copy. pris 1750 språng. 3500 levande föl. länk till hans sida: http://www.hittahingsten.se/default.cfm?navid=visa&aid=625&dafID=resultat&sort=namn


Så kolla gärna igenom dom och kom med tips. hade bra

                                                           //Kajsa


Vad ska jag blogga om?


Ja den sitsen har jag hamnat i nu. Ska tänka, tänka och tänka. Om ni vill får ni jättegärna komma och tipsa om vad jag ska blogga om! :D
//Charlotte




Fredag.

Idag har jag varit i stallet och stressade en del där då vi skulle ha ett grupparbete halv ett men fick ett sms vid elva att dom satt och väntade på oss. Så jag skyndade att mocka, hade tänkt fylla på torv men det va så pass mycket kvar så behövdes inte. sen fixade jag kraft fodret, hösilaget och fyllde bara upp vattnet. pratade lite snabbt med Marion, lunchade hästarna och även tog av flurre ett av hans täcken. Så han slipper stå med två täcken när det ligger mellan -2 - +4 grader. Sen åkte jag hem och pratade lite snabbt med jimmy om ett samtal som jag skall ringa sen. Hoppas på positiva besked bara.

Nej nu skall jag lägga krut på vårat grupparbete.

hade bra

                                                        //Kajsa

Dålig

Knappt att jag orkade gå upp imorse, då det kändes som om hela kroppen var fastspänd i sängen! Ont i halsen, snuva och yr. Inte kul alls, men sista dagen idag sen är det sportlov. Ska vila ordentligt så jag inte blir sjuk över hela sportlovet! Slutar 11.40 på fredagar, så det är inte så långt kvar nu. Ska fortsätta med Storbritannien plus att jag kommer nog ha det riktigt stressigt till våren för att fixa alla andra betyg, som jag tyvärr glömt bort då jag har lagt mest fokus på Bild, Matte, Engelska och Geografi.

Ska jag rida Nisse på gärdet sen och se hur hans humör är. Hoppas verkligen han har en bättre dag! Och så får jag hoppas att jag blir piggare, för just nu vill jag bara sova på plats! Haha min lärare kom just in och skrek
18 800! alla blev knäpptysta :p

//Charlotte


Fleécetäcke



Det här fleécetäcket är jag väldigt sugen på! Kommer lätt att hamna i Nisses garderob om ett tag ;)

//Charlotte

Donna

Här har ni Donna, så ser hon ut!
//Charlotte

Arga Nisse

Kom precis hem från stallet, och det där schemat jag gjorde till Nisse är redan avbrutet haha! Red på ridbanan idag sällakap med Jenny. Hon ville gärna ha sällskap så varför inte? :)

Nisse är inte sig själv. När jag spänner sadelgjorden brukar han blir surig (har han alltid varit) men idag blev han så arg att han högg mig i midjan. Jag tänkte shit, vad är det med dig? Red på ridbanan, riktigt tjurig. Gick knappt att få fram honom, han höjde huvudet, stannade, backade och slickade bak öronen. Inte kul alls. Det roliga är att Nisses halvbror (samma pappa) Tigerhjärta som jag red hade exakt samma beteénde! Just likheten med när man knappt använder några skänklar och använder rösten istället går det bättre. Slutar han inte med beteéndet ska jag kolla upp så han inte har ont någonstans. 

Fast idag var Nisse även riktigt arg i boxen, jag skulle sätta på honom en filt, då slickar han bak öronen mot mig och visar ögonvitan. Jag blev nästan lite "rädd" då han lyfte bakbenet när jag gick bakom honom. Jag vill inte att min mann ska vara såhär arg.. Hoppas han bara har haft en dålig dag, för det stämmer inte på honom med detta. Han är annars en sjukt människoglad, lugn och snäll häst..♥

Tigerhjärta, som Nisse stod med i samma stall i sommeras:



//Charlotte

Hovar

Tjatat öronen av hoslagaren, nu får han ta o komma hit!
//Charlotte

Fokus nu

Vad lägger vi för fokus att träna på i ridningen just nu?

Tempoväxlingar. Det är något jag och Nisse behöver träna stenhårt på, jag behöver göra honom mer "lydig" för mina hjälper. Eftersom han gärna vill springa i trav efter galoppen. Från början hade vi svårt att gör ahalt över huvudtaget, men nu har vi galoppen kvar. Tempoväxlingarna måste vi ha för att få igång bakdelen också, eftersom den inte rikigt hänger med på Nisse.

Galoppen. Galoppen har vi jobbat mycket med, men nu vill jag verkligen jobba till galoppen ordntligt. Jag vet att han inte har förutsättningarna till en "halvblodsgalopp" eftersom han tävlade i trav i flera år, men den kan ju självklart bli bättre än vad den varit! Jag känner ju skillnad när jag jobbar på ordentligt och när jag hjälper honom rätt, då kommer allt mer från bakdelen. Problemet med honom är att han är ganska rak i bak i galoppen, vilket gör att han väldigt lätt få travargaloppen. Det jag får vara väldigt noga med i galoppen det är att han kommer ner med huvudet, jobbar ryggen så bakdelen kommer med, då får jag en normal galopp. Men såfort han drar upp huvudet rusar han iväg med nästan trav i bakbenen. Han har även väldigt lätt för att bli stressad i galoppen. Jag lägger även fokus på att slappna av, luta mig lite mer bakåt och låta underskänklarna hjälpa honom lätt.

Travarbete. Så som skänkelvikningar, öppner, slutner, förvända öppnor och slutor och olika svårighetsgrader av serpentiner. Även en lugn och sakta trav samt en energist luftig trav och ökad steglängd; ökad trav. Jag tränar på att sitta i traven, vilket betyder: Magmuskler!

Vi har mycket att träna på och vi delar upp lite på varje pass. Härligt att ha något att träna på tycker jag!


//Charlotte


Bett!

Nu är jag nyfiken. Vad har ni för bett hängandes i sadelkammaren? vilka bett använder ni? vid vilka situationer använder ni just de bettet?

Dom betten som hänger i min sadelkammare som är mina är två vanliga tränsett, ett hackamore, ett pessoabett(Används aldrig), och sedan har jag ett kimblewick bett.

Bettet som jag använder dagligen är kimblewick bettet. han blir inte lika stark på kimblewick bettet som han blir på ett vanligt tränsbett. Plus att jag inte vill använda pessoabettet då de ger fel effekt. Trnsbettet kan jag rida i på sommaren när han inte är lika stark och pigg som han är på vintern. hackamoret använder jag om sagt endast vid uteritt när vi bara skall skritta och det bara är flurre och jag som skall ut och rida.



Där kom det en bild på kimblewick bettet för er som kanske inte vet vad de är för bett. Det är egentligen ett jakt bett. och de är tillåtet att tävla hoppning på det men som sagt inte dressyr. och jag funderade kanske på att tävla en dressyrtävling i sommar men får se hur det blir. beror på hur flurre känns och hur mycket tid jag har för tävling kommer sommarjoba i sommar igen. vilket är skönt.

Hade bra

                                                        //Kajsa

Godkänt

Kom precis hem från skolan, är nöjd över att jag jobbat mer med skolarbetet än att sitta och prata och vart vid datorn i skolan haha. Har jobbat med ett arbete om Storbritannien och jag hoppas blir klar tills imorgon så jag får G i Geografi! Hade förövrigt Engelska och bild också. Bilden satt jag och ritade en serie med en "Pappa potatis" som jagar en mask, sen kommer hans son och masken ålar för livet för att inte bli uppäten av Sonen potatis! Livlig fantasi, jag vet :D I engelskan hade vi nationella prov, att prata engelska utan ett enda ord svenska. (Tänkte på att jag pratade med någon som inte kan nån svenska alls) och det gick riktigt bra, så jag fick G i det! Nu ska bara jag ta fram en engelsk bok och börja läsa och så blir det att översätta allt med Storbritannien till engelska. Så nu det nationella prov i läsning och nåt mer kvar! Härligt!

Min elefant som lyder texten "Det ingen ser, det ingen hör, det kan heller inte någon veta" ritade och skrev det när jag inte hade några vänner. För det är precis så jag är, jag varken syns eller hörs!

Här har vi min "Jerry" som precis ska bli uppäten av Tom, då spelar han ledsen ut så han klarar sig ;) Dock inte riktigt färdig än, det är såhär att man skära ut allt som ska vara vitt, trycket blir Jerry sen.

//Charlotte

Bettlöst

Hur många av er läsare rider bettlöst?




Jag brukar rida bettlöst ibland men endast om jag är i ridhus eller rider ut själv. för han blir för stark att rida på hackamore när man rider ut tillsammans med andra.

Får jätte gärna berätta när ni använder bettlöt och varför? om de finns olika anledningar? vissa kanske inte kan rida på annat än bettlöst.

//Kajsa

Stallet!

Har inte varit i stallet sn i tisdags. Fick ett sms igår av majja som undrade om jag ville mocka eller slippa. Efterso dom ändå va i stallet och jag satt med ett grupparbete så tyckte jag att dom lika gärna kunde få mocka åt han så jag skulle hinna handla, laga mat och umgås med familjen. Idag däremot har jag prov mellan 12:30-14:30 plus att jag sen börjar jobba 15:30 så jag hinner inte til lstallet idag så jossan skickade sms igår och frågade om jag ville ha hjälp med mockningen vilket kändes jätte skönt att jag slapp stressa it ikväll efter jobbet. Men imorgon skall jag dit på dagen. för jag skall hämta nya transporten på morgonen imorgon runt 9 imorgon. plus att vi skall ha grupparete 12:30 tror jag de va på skolan. så då hinner jag åka och hämta transporten sen till stallet mocka och fixa allt där dra med andra transporten hem och åka in med den på kvällen.


Men än så länge så är jag ledig i helgen så då tänkte jag faktiskt försöka rida en del. för nästa helg fredag och lördag är vi inte hemma så då får han vila igen. Gud vad jag längtar till våren och sommaren när man kan rida iprincip dygnet runt för att det inte blir mörkt så fort. Vi har inte så mycket lampor på vägarna runt stallet så man kan inte rida ut i skogen när man kommer upp på kvällen. Denna vinter är första vintern som flurre står så här mycket. men just nu hinner jag inte och han springer så mycket i hagen så tror det är lugnt ändå. men skall försöka åka upp på dagen både lördag och söndag. försöka longera han imorgon ute i hagen om jag hinner, hoppas jag gör de. men de märks annars får jag longera han på lördag och sen rida på söndag. Men jag hittar inte min gummisnodd heller så kan inte spänna in han när jag longerar.


Skulle behöva plugga till provet men just nu fattar jag inget när jag läser. de fastnar liksom inte i huvudet ser massa text men kan inte förstå den så skiter i det och hoppas på det bästa.

Nej nu skall jag inte trötta ut er med en massa text. tänkte försöka skriva ett intressant inlägg sedan. hade bra

                                                            //Kajsa


Ett gott skratt

Haha kikade just in hos dressyrmupparna, ett för häligt inlägg hittades! Dagens skratt från min sida!
//Charlotte

Planering

Har satt in en ny header sålänge, den andra blev lite tråkig tycker jag. Mycket häst på bloggen nu haha. Men nu blire läggdags. Red förresten ingenting idag då jag inte hade den lusten. (Även fast det var så fint väder!??) Men ska fösöka göra veckoschema för att jag ska komma igång och tänka på vad vi faktist ska göra. Problemet med mig är att jag funderar på vad jag ska göra idag med Nisse, så ångrar jag mig tusen gånger om, tillslut tröttnar jag och väljer att skita i det hela innan jag blir snurrig i huvudet av allt jag vill. Blä på det. Ångrar att jag inte red i det fina vädret.. Men man blir ju heller inte så motiverad när man halkar överallt. Nya tag som gäller! Måste åka till ridhus också, träna! 

//Charlotte

Nisse, dagens fotomodell!

Favoritbilden är nummer två för mig!


//Charlotte

Rensar

Håller på att rensar igenom och bilder och filmer nu. Ni får en bild på "Mannen" (kallar honom det haha!) att titta på sålänge!

Tycker verkligen han passar i Lifford-tränset, vad tycker ni?


//Charlotte

Greetings avlivad

En av Sveriges mest framgångsrika unghästar i dressyr, 8-årige Greetings, fick i går sluta sina dagar.

" Greetings (e Don Romantic-Nocturne, uppf Dag och Malin Erlandsson, äg Ingrid Nyström) var redan som föl exeptionell och vann Riksfölsfinalen i Tingsryd. När det var dags att gå unghästklasser fanns Greetings med i finalerna och han fick också representera Sverige vid unghäst-VM både som 5- och 6-åring. Ständig ryttare var Sandra Sterntorp som också hann visa upp honom med framgång i Falsterbo, med en andra- och en tredjeplacering.

Greetings var inte alltid odelat uppskattad av domarkåren men bland ryttare och publik vann han full respekt och genom åren haglade buden på honom från internationella spekulanter världen över. Men ägaren Ingrid Nyström stod emot frestelserna, bestämd i sin åsikt att ingen annan än Sandra Sterntorp skulle tävla hennes ögonsten.

Ifjol somras märkte dock ryttaren Sandra Sterntorp och hennes kompanjon Andreas Jönsson att något inte stod helt rätt till med den silverskimrande valacken och ett utdraget detektivarbete i jakten på diagnos följde, och förde Greetings till specialister i både Danmark och Tyskland. Det enda som var uppenbart var att symptomen var neurologiska, Gregor fick svårt att styra sin ena sida. Teamet runt "Gregor" hann kastas mellan hopp och förtvivlan många gånger innan slutet slutligen kom under gårdagen. Greetings avlivades på en klinik i Tyskland efter att han inte kunnat resa sig på egen hand och inte visade några tecken på att kunna röra sina ben.

- Han ska obduceras, men veterinärerna tror att eftersom förloppet gick så hastigt på slutet kan det eventuellt vara en tumör i halsen som växt och tryckt på ryggmärgen. Det enda som känns bra en sådan här dag är att han hela tiden varit pigg och glad och inte visat att han på något sätt skulle ha ont. Men det känns ändå fruktansvärt, jag brukar inte vara blödig, men det var alltid star quality i den hästen, han var speciell, kommenterar Andreas Jönsson.

Lena Stellman.


Textkälla.

Uppdatering
Greetings obducerades i Tyskland efter sin operation för att ägare och team skulle kunna få någon ledtråd till vad som hänt. Mellan sjätte och sjunde halskotan hittades en hasselnöts-stor tumör som tryckte direkt på ryggmärgen. Tumören var ett melanom och Greetings blev ett offer för så kallad "Skimmelsjuka".



Uppdatering
Greetings obducerades i Tyskland efter sin operation för att ägare och team skulle kunna få någon ledtråd till vad som hänt. Mellan sjätte och sjunde halskotan hittades en hasselnöts-stor tumör som tryckte direkt på ryggmärgen. Tumören var ett melanom och Greetings blev ett offer för så kallad "Skimmelsjuka".


Uppdatering
Greetings obducerades i Tyskland efter sin operation för att ägare och team skulle kunna få någon ledtråd till vad som hänt. Mellan sjätte och sjunde halskotan hittades en hasselnöts-stor tumör som tryckte direkt på ryggmärgen. Tumören var ett melanom och Greetings blev ett offer för så kallad "Skimmelsjuka".

//Charlotte


Nu får jag ta o bli gladare!

Ska till stallet och ta lite kort snart, väntar bara på att dotorn är klar med att flytta över alla filer från minneskortet! Vilket underbart väder det är här! Ska rida ut på Nisse idag, helst så långt som möjligt och rensa tankarna, för just nu känner jag mig irriterad på allt. Har kommit på att det är väldigt kul att rida ut med sällskap, men det är svårt att få tag i sällskap här! Så ni som bor nära och läser bloggen får gärna höra av er så kan vi ta en tur..

Men jag får även se hur väglaget är då det kan vara för halkigt. Och något som gör mig ännu mer irriterad är att jag kan inte lägg aupp bilder om jag har redigerat dom! Varför går inte det?? Jag blir tokig!

Matilda och en Shettis vi kallade Sammy i sommeras!

//Charlotte

Så blir travhästen en ridhäst



Recensent: Ida Röök (Hippson.se)


Att skola om en travhäst till ridhäst kan vara en riktig utmaning och det finns en del att tänka på i arbetet med den forna travhästen. I DVD-filmen "Från travhäst till ridhäst" får du tips kring hur du ska gå tillväga på bästa sätt.

Projektet med filmen har letts av Svensk travsport och Ridtravarförbundet, och den har finansierats av Hästnäringens ungdomssatsning (HUS). Tanken är att hjälpa den som ska omskola en travhäst till ridhäst att lyckas med sitt arbete. Filmen, som är ungefär 25 minuter lång, inleds med att Anders Järnerot från Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen går igenom hur man vill att en blivande ridhäst ska vara uppbyggd exteriört. Med hjälp av en uppställd häst tittar han bland annat på ryggens längd, bakdelens uppbyggnad och hur halsen är ansatt. Han ger tips på vad man bör titta lite extra efter för att upptäcka om hästen har lidit av skador eller liknande tidigare.
Bland annat är det viktigt att den blivande ridhästen har en rejäl bakkärra, eftersom det är bakbenen som är hästens motor. Vidare vill han gärna att ridtravaren är lite mer kompakt, eftersom den då får lättare att bära upp sig själv. Ryggen får inte vara längre än vad hästen är hög, instruerar han i filmen. Allt blir tydligt i och med att Anders Järnerot hela tiden visar på hästen hur han vill att den ska se ut. Hästen i filmen kan också ge exempel på mindre bra exteriöra egenskaper, vilket gör det ännu tydligare vad man ska titta extra noga efter.

Sedan går man igenom ridtravarens muskulatur och vad du ska tänka på kring omskolningen av hästen med tanke på hur den har tränats tidigare. Katarina Olofsson instruerar och berättar bland annat att det är svårt för den forna travhästen att röra sig i sidled och på böjt spår, eftersom den alltid har tränats att gå rakt fram. Travhästen jobbar väldigt rakt med sin kropp och det måste man ta hänsyn till i träningen. Därför är det viktigt att tänka på att man inte ska begära för mycket av hästen i början av omskolningen, innan den har hunnit muskla sig på ett mer ridmässigt sätt. Det är också viktigt att hitta en sadel som ligger bra på hästen, ett helt avsnitt i filmen handlar därför om hur man passar in en sadel på hästens rygg.

I det avsnittet går man på ett enkelt sätt igenom hur man ska tänka när man väljer sadel till en ridtravare, eftersom den annars kan hämma att hästen utvecklas på rätt sätt. Monica Andersson guidar tittaren genom en kort sadelutprovning, i filmen rekommenderar man att ryttaren tar hjälp av en kunnig sadelutprovare. Kommande kapitel i filmen handlar om ridtravarens utbildning med syfte på ridningen. Bland annat instrueras det att man ska hänga på hästen innan man hoppar upp första gången, och att man ska ta det försiktigt när man lägger till skänkeln i början.

Med hjälp av ett par ekipage visar filmen sedan flera enkla övningar som alla kan ta med sig till sin egen ridbana. Till att börja med ska hästen kunna gå rakt fram på ett rakt spår och genom att runda den för innerskänkel runt koner, och flytta bakdelen runt konerna, lär den sig att söka sig framåt och nedåt. Övergångar mellan skritt och trav är också bra eftersom det stärker hästens kropp.
Många forna travhästar har väldigt svårt för att fatta galopp, dels med tanke på hur de har tränats men också på grund av hur de är formade rent kroppsligt. I filmen beskrivs hur man kan gå tillväga för att underlätta för hästen. Bland annat är det enklast att använda sig av en uppförsbacke ute i naturen. Om du är i ridhus kan galoppskänkeln ges vid samma ställe på spåret för att hästen enklare ska koppla vad den ska göra. Upprepning är också viktigt för att hästen ska lära sig.

Så småningom är det dags att börja hoppa med ridtravaren. Börja i skritt med bommar på marken som lär hästen att lyfta på hovarna, instruerar man i filmen. När det sedan är dags att börja hoppa är det succesiv höjning av svårighetsgraden som gäller. En bra övning är att hoppa studs, gärna krysshinder med tre meters mellanrum. Det lär hästen att inte rusa iväg i slängtrav efter hindret. En speakerröst lotsar tittaren genom de olika övningarna medan olika ekipage visar hur det ska gå till.

"Från travhäst till ridhäst" är
en lättillgänglig film som på ett enkelt sätt förklarar de mest grundläggande saker du bör tänka på när du skolar om travhästen till ridhäst. Möjligen hade man kunnat önska att filmen innehöll ett par övningar på lite högre nivå dressyrmässigt. För den som nu eventuellt ser en framtid på dressyrbanan tillsammans med sin ridtravare blir de övningar som tas upp i filmen något enkla. Och en något mer omfattande genomgång av galopparbetet hade även det varit önskvärt, särskilt med tanke på att det är med just galoppen många ridtravare har problem. 

Men hoppdelen i filmen är helt klart till stor nytta för den hoppsugna ryttaren som ska introducera ridtravaren till hinder, särskilt avsnittet där man beskriver studsövningen kan många ha nytta av. I stort är filmen en mycket bra hjälp och introduktion till den som ska börja jobba med sin ridtravare. De övningar som visas upp fungerar ypperligt som inspiration och de kan även vidareutvecklas för att höja svårighetsgraden ytterligare. Det är också trevligt att ekipagen som visas upp i filmen har kommit en bit på väg i utbildningen av hästen, vilket märks inte minst i hopparbetet - där en mindre bana klaras av på ett enkelt sätt. 


Den filmen måste jag ju se!

//Charlotte

 


Ridning

När jag rider nu för tiden så blir det såklart mest skogen. Vi har en jätte lång backe som vi brukar låta hästarna galoppera uppför så dom får ur sig en del energi. Sen brukar jag förska rida lite öppna och sluta på vägen efter backen så dom lugnar ner sig.

Brukar även försöka mig på att rida lite skänkelvikningar men är lite svårt när vägarna är smala och man rider på en stor klumpeduns på 173cm. Tänkte åka till ridhus någon dag. Så när jag väl åker till ridhuset så tänkte jag träna en del travökningar, galopp, mest för att få han lugn i galoppen, Skritt, volter, skänkelvikningar, öppnor och slutor så man får han mjuk i båda sidorna han brukar vara lite ste ibland när han inte blir riden varje dag och just nu med skolan och jobb så hinner jag inte alltid rida han. Får inge CSN bidrag så just nu så måste jag jobba ofta för att kunna ha råd med räkningar och allt sånt. Ikväll är jag ledig men jobbar kvällen imorgon. Så antingen får jag åka upp till stallet på morgonen då hinner jag kanske rida men får se måste även plugga lite mer inför povet imorgon.


På fredag klockan 09:00 skall jag hämta en ny transport ifrån värmlands vagnen. En vit jätte fin transport med raka långa bommar både fram och bak i transporten. Så någon dag denna vecka skall jag köra in den andra transporten jag har lånat hem. funderar på att köra in den imorgon em. bara jag får loss transporten. Nej nu skall jag tillbaks till skolan för att fixa ett grupparbete. hade bra

//Kajsa


Bilder

Hade tänkt lägga ut en massa ridbilder på flurre och mig från i våras när vi red lektion För lovisa. Men min stationära dator som alla bilderna ligger på funkar inte just nu. Den vill inte starta upp så sitter vid den lånade datorn som jag fått låna av Linda. Men kan ladda in några bilder som jag tagit med system kameran för dom har jag laddat in på bärbara datorn. Skall lägga över alla min bilder på externa hårddisken sen så man har kvar alla bilder sen fast datorn lägger av.




Bild på flurre ifrån gången när han stod i labbsand. Hans box va den bakom han till vänster Där det hänger grimmor, och en vit flaska med grön etikett.




Baileys utanför labbsand. Va tvungen att prova om kameran funkade. Så den bästa fotomodellen då som är mest stilla är då såklart min underbara hund:-)




Flurre i sin gammla box ute i valåsen förra vintern.

De är dom bilderna som jag har på datorn. Får fixa andra bilder så fort jag kommer in på min riktiga dator.. Måste nog köpa en ny dator också för de är fjärde gången som datorn går sönder på bara ett år... Sist va den trasig i flera vekor... va därför jag fick låna denna dator som jag sitter vid nu. Snart skall jag gå över till skolan för att gå på ett möte med min Vård och omsorgs lärare: Gun Bull. Jätte trevig lärare som har bra lektioner och som förklarar bra. Skall vara där 11:40. Efter de skall jag fixa lunch sen skall jag tillbaks till skolan för att ha ett grupp arbete. Skall även Träna på mänken har prov i de imorgon. och när jag höll på med instuderings frågorna till mänken så slutade pennan funka så måste köpa ny penna tror jag om jag inte hittar pennorna om jag tror jag la i bilen.

Nej nu skall jag sluta skriva och se om jag kanske kan komma på ett tidsinställt inlägg tills ikväll.. Hade bra



                                                      //Kajsa


Schema på ett ungefär

Nisses schema skulle kunna se ut såhär på en vecka:

- Longering, lydnad osv.
- Dressyrridning
- Träning för tränare
- Hopp/markarbete(bommar)
- Uteritt
- Uteritt, intervaller, klättring el miljöträning
- 1-2 dagars vila

Till våren ska jag försöka komma igång med dressyrträning en gång i veckan!

Nisse och jag i sommeras tränar markarbete, bommar:
//Charlotte

mycket att göra idag!

Idag har jag massor att göra så kanske inte hinner uppdatera så mycket. men kommer skriva fler på kvällen. hinner kanske skriva på mobilen imorgon.

* först skall basse till dagis
* Sen har jag möte med en lärare klockan 08:00
* Sen hem och äta frukost
* Möte med lärare igen klockan 11:40-12:00
* klockan 13:00 har vi grupparbete på skolan. och innan de skall jag gärna hinna käka lunch.
* Handla på kvällen
* Stallet
* Promenad
* Och där emellan någon gång skall det hinnas med att äta också:-)

Så som sagt blir nästan en hel dag på skolan imorgon plus att jag behöver plugga till provet jag har på torsdag.

hade bra

//Kajsa

Annorlunda skoning

"Totilas har en väldigt speciell skoning. Hans skor är utlagda ovanligt mycket medan sidokappan sitter en bit in. Enligt svenska hästskötaren Dagmar Kallenberg är syftet att fördela trycket över en större yta, därmed belastas benen mindre."

Källa.

..Häftigt, något jag inte visste!

//Charlotte

Sadeldjungeln.

Den jobbigaste djungeln som jag vet är denna med sadlar. Finns massa olika sadlar, hästar med olika ryggar, hästar som formar om sina ryggar. Ja som sagt massa olika sadlar till massa olika hästar. Den allra första sadeln jag hade till flurre va en hoppsadel som jag fick köpa med till han. Dom sa att den passade på han. Sen började jag rida dressyr för Anna Osika och då sa hon till mamma att skall jag fortsätta med dressyren så måste jag ha en dressyr sadel. Så sagt och gjort vi beställde tid till SHARPMAN. Vi avreste gansak tidigt på morgonen för att vara nere till strax innan lunch. Vi provade ca åtta olika sadlar. tills jag hittade en som passade han just då.



Typ den sadeln jag fick köpa med han.



Sadeln som jag köpte nere på Sharpman va alltså en Wintec isabell werth. Den va gör skön att rida i och man satt som gjuten i den. Va en bra sadel tills den inte längre passade flurre då vart det att köpa en ny sadel. bytte bort denna sadel mot denna:



Jätte skön sadel som jag tycker passar både flurre och mig just nu.

Hade även två hoppsadlar ett tag men sålde båda två den första jag sålde va en sån här:



Fast svart då. En wintec cair hoppsadel. Andra sadeln som jag sedan sålde va en thorowgood6 showjumper. En skön sadel men som tyvärr va för vid för flurre.



Så just nu har jag bara en dressyr sadel. är nöjd med den och hoppas inte jag kommer behöva leta efter en ny sadel till flurre igen..

//Kajsa

Hovslagare.

Ja detta med hovslagare är ju en djungel. Finns massor med hovslagare som man hör rykten om att dom är bra, priserna skiljer massor mellan alla. Kan säga så här att under alla dessa år som jag har haft flurre så har vi haft åtta olika hovslagare. Alla har varit bra på sitt sätt.

Men jag tycker de va och är väldigt synd att Andreas mattson slutade sko. för han tog 700kr för en skoning med skor. De bästa av allt va att han funkade ihop med flurre. Han va snäll och trevlig. Man hade ju lite mer att prata med han eftersom man kände han sedan tidigare.

Sen hade jag en som aldrig mer får sko min häst. Han sparkade han i magen och sedan dess va de slut på skoningen för hans del. Vet att han skor kompisar hästar och dom är nöjda med han. Han är trevlig att prata med och jag har hjälpt han med saker på hans gård men inge mer skoning för hans del.

Den som skodde flurre sist va nog bäst hittils ja efter Andreas då förstås. Han heter Daniel Svenningsson. Trevlig kille som visste vad han gjorde. Han förklarade varje steg som han gick igenom. 1200:- för en helskoning med skor och brodd. Bra pris och otroligt nogrannt jobb. så nöjd.

Nästa skoning skall vara den 16/3. Kanske skall till markebäck den 17-18mars men vill bara åka ner och träna över dagen om de går. får se hur många de är som ville åka ner och sova kvar. Håller mina tummar.



Bjuder på en bild ifrån när vi hopptränade för Helena lundberg uppe i valåsen. Sommaren -10.

//Kajsa

Lugn kväll

Nisse fick en vilodag idag. Jag gick upp till stallet i snöovädret och mockade, gjorde hö och tog in den blötsnöiga Nisse. Angelica kom till stallet då. Tog på Nisse ett tjockare innetäcke då han var riktigt blöt och kall eftersom han inte hade något täcke. Kan förstå det med det fina vädret som var i förmiddas! Allt gick bra, så har inte så mycket mer att skriva om ponken! Ingen alla hjärtans dag godispresent blev det dock, men en extra morot fick han. Haha. 

Nisse och jag på en promenad våren 2011:


//Charlotte

Nya regler




Forskare protesterar mot hårt spända nosgrimmor

Forskarsammanslutningen ISES, The International Society for Equitation Science, har som syfte att underlätta forskning om träning av hästar och om relationen mellan häst och ryttare. Nyligen skickade ISES ut en skrivelse där man tar upp frågan om hårt spända nosgrimmor.

Hästen är det enda djuret som tävlar i OS. Trots det anser ISES att dess välfärd kan ifrågasättas, i alla fall om den nuvarande trenden tillåts fortsätta.
- Vissa nosgrimmor designas för att kunna spännas så hårt att de begränsar nästan alla normala käk- och tungrörelser. Det här är en ganska ny innovation när det gäller design av träns och kandar. För fyrtio år sedan var nosgrimmor i stor utsträckning en estetisk del av tränset snarare än en funktionell, menar man.
Enligt ISES handlar användningen av för hårt spända nosgrimmor om att ryttarna vill undvika att få poängavdrag för exempelvis en gapande mun på tävling. Dessa ryttare maskerar enligt organisationen dålig träning, på hästens bekostnad.

Nedsatt blodflöde
Färsk forskning har visat att hästar som rids med en för hårt spänd nosgrimma kan lida av psykisk stress, de kan drabbas av nedsatt blodflöde och kan få skador, till exempel en deformerad nosrygg. Det gäller även om nosgrimman är vadderad. 
- ISES har lagt märke till att det på senare år har skett en ökning av nosgrimmor på marknaden som är till för att effektivt maskera symtom på att hästen känner obehag av ridningen, skriver man. 
Organisationen menar att skälet för ryttarna att spänna nosgrimman för hårt är dressyrreglerna - som straffar tecken på obehag såsom gapande munnar eller tungor som sticker ut. Tanken med reglerna är att främja bra träning och kvaliteter som harmoni, lätthet och acceptans av bettet. Men väldigt tighta nosgrimmor kan hindra hästen från att visa att den inte trivs. Enligt ISES försvårar helt enkelt de för hårt spända nosgrimmorna domarnas jobb.


ISES lägger i sin skrivelse fram två rekommendationer: • En återgång till praxisen att två fingrar enkelt ska få plats under nosgrimman när den är spänd, som kontroll av att den inte sitter för hårt. Det ger hästen en chans att uttrycka obehag, eller att söka lindring från tryck från bettet.

• Att stewards på tävling, för rättvisans och för objektivitetens skull, ska använda ett standardiserat måttverktyg som motsvarar två vuxna fingrar. Måttet ska enkelt kunna placeras mellan nosryggen och nosgrimman. Detta skulle kunna ske i samband med den bettkontroll som redan görs på många tävlingar.

Lånat av Hippson. Men de är bra regler iallafall.

//Kajsa

Stallets rutiner

Stallet har fem boxar. Där står Puma som är Jennys häst, Calle som är Emmas, Nisse som är min och Donna som är Angelicas just nu. Emma ska skaffa en till häst så därför står en box nu tom.

Mellan klockan 06.00-09.00 på morgonen kommer "morgonskötaren" till stallet. Denna ger hästarna sin morgonmat, tar av och på täcken som de ska ha, släpper ut alla hästar i vinterhagen där de har fri tillgång till hö hela dagen eftersom det står en "höboll" där och sopar stallgången efteråt.

Någon gång under dagen är vi alla där och mockar, rider etc.

Mellan klockan 18.00-20.00 kommer "kvällsskötaren" och släpper in hästarna, tar av och på täcken som de ska ha och ger kvällsmaten och nattar dom.

Vi delar upp alla morgon/kvällspass så som alla jobbar och kan. Vi hjälps åt om någon vill ha hjälp med mockning någon dag, om man tex. inte hinner alls eller är sjuk. 

Älskar stallet jag står i, personerna och hästarna! :)

//Charlotte


Rutiner:-)

Såg att Charlotte skulle göra ett sånt här i lägg men gör ett jag med eftersom vi inte står i samma stall så har vi olika rutiner. I vårat stall är det fyra boxar. Där står ala som är marions, sparten som är Majas, rutan som är josefines häst och så klart flurre som är min.
På morgonen runt 07:00-07:30 går våran stallägare (Marion) upp till stallet och öppnar boxarna och låter hästarna gå ut en i taget. Vi har tråd från hagen till stallet så man måste inte leda in hästarna in och ut som i andra stall:-)
Sen mellan 12:00-13:00 så ger någon lunch oftast ger Marion lunchen men ibland ställer vi andra upp och tar den om hon och hennes man jobbar. Sen om man tex är uppe i stallet och rider eller bara är uppe och mockar så ger den självklart lunchen.
sen får dom mat klockan 17:00-17:30 ute i hagen då igen. Dom får då 2kg Hösilage.
Dom kommer in ca 21:00 på kvällen då har dom Hö som väntar på dom i boxen. Även deras kraft foder och morötterna. Ibland om det är dåligt väder så kommer dom in vid 17:00. Den som tar in hästarna (oftast är det Marion) lägger även ut morgon höet i hagen då. Vi har fyra trälådor i hagen som dom får sitt Hö i.
Dom får 3kg Hösilage på morgonen, 2kg på lunchen, 2kg på em och sen valfritt på kvällen men runt 4-5kg får dom på kvällen.
uppdaterar mer sen måste åka och hämta min son nu.
//kajsa

Strö till hästen

Jag vet att Kajsa har gjort ett inlägg om strö, men jag gör det också! Just om de strö jag har mockat i och vad jag tyckker.

Jag har mockat med halm, kutterspån, torv och wellpapper. Även blandning mellan torv/halm och torv/wellpapper. Just nu mockar jag endast i torv, men ibland lägger jag även in lite halm.

Halm
+ Det är mjukt för hästen att ligga i.
+ Det dammar inte om man har bra halm.
+ Ljust.
+ Hästen kan äta på det.

- Dammar om man har sämre halm som legat länge
- Kan vara svårt att mocka i
- Kisset luktar jätteskarpt när det kommer i kontakt med halm.
- Odrygt, behöver fylla på mycket åt gången eller lite varje dag.

Kutterspån
+ Ljust
+ Luktar fräscht
+ Suger bra
+ Lättmockat

- Man får med väldigt mycket fint spån när man tar kisset
- Dammar

Torv
+ Väldigt lättmockat.
+ Bra för hästar med torra hovar, då det finns fukt i torven.
+ Dammar inte, om det inte legat orört länge (tex. på sommaren)
+ Bra uppsugningsförmåga

- Mörkt
- Fryser på vintern
- Kan fasna lätt i hästens päls och svårt att borsta bort allt

Wellpapper
+ Dammar inte
+ Suger upp bra
+ Lättmockat
+ Ljust och fräscht

- Odrygt

Blandning Torv/Halm
+ Blir mjukare
+ Ser lite ljusare ut

- Svårmockat
- Hästen äter gärna upp halmen

Blandning Torv/Wellpapper
+ Blir mjukare

- Svårmockat



//Charlotte

Lång dag.

Igår vart det en väldigt lång dag. Först körde jag basse till dagis sen hem och vilade. Lektionen började 12:30. Hämtade Christine vid 12. Hade lektion till tre fick massa papper av läraren sen vart de att skynda sig till jobbet började jobba 15:30-21. Fick bli kyckling sallad igår ifrån Ciaociao, sen efter jobbet vart det att åka hem byta om väcka Jimmy klä på basse ta med hunden och åka till stallet för att fixa ordning flurre och sparten. Sen nattade jag dom och sen åkte vi hem. Basse somnade på vägen hem så de va bara att klä av han och sen sov han hela natten. Så skönt. skriver mer sen måste fodra lite hästar nu:-) //kajsa

Nisses foderstat

Morgon:
5 dl Kross; 1/4 kg. (70% havre och 30% krossat korn)
Morötter
Fri tillgång av hö hela dagen ute.

Kväll:
5 dl Kross; 1/4 kg. (70% havre och 30% krossat korn)
3 dl Betfor
5 dl Hippo Bas
1 msk Hippo Basic Mineral Vitlök.
Morötter
3 kg hö över natten (ha äter inte mer)



//Charlotte


Lättare skada stoppar Scandic


Foto: Dirk Caremans/FEI

Publiken i Scandinavium får inte se Patrik Kittel i sadeln på sin EM-medaljör Scandic. Fuxen har dragit på sig en lättare skada och ska vila från tävling.

 Många såg fram emot att se Kittel och Scandic i sin nya kür, men nu blir det inte av. Patrik Kittel skriver på sin hemsida att Scandic är "out of action" på grund av en mindre skada och blir borta under resten av världscupsäsongen. Det handlar om en sträckning i ett bakben och nu väntar sex veckors vila.

- Trots att Scandic inte visar någon hälta, föredrar jag att hålla mig på den säkra sidan. Efter en avstämning med Jan (ägare till Scandic), har vi bestämt att ge honom en kortare paus så att det inte påverkar OS-förberedelserna. Scandic ska vara tillbaka i toppform till Lingen och München, som vi har planerat fram till OS, skriver Patrik Kittel.
Istället får svenskfödda Toy Story, som vann i Globen, ta Scandics plats i världscuptävlingarna framöver.

Textkälla.



Tråkigt att det blir så, tycker Scandic och Patrik passar så bra på tävlingsbanan!

//Charlotte

Inte hunnit!

Har inte hunnit fixa några tidsinställda inlägg tills idag men skall försöka hinna blogga lite idag ändå. Har lunchen i stallet idag plus att jag har prov på torsdag så måste börja plugga till de provet. Har inte ens öppnat böckerna än. Skall idag på lektionen som börjar 09:00 se på en film som heter crash. Tror inte jag har sett den förut men behövde se den idag för att det skulle komma frågor på den på provet som är på torsdag.


Hatar prov. Nästa vecka har jag tenta på torsdag. Suck allt kommer nu. Men åker ju bort nästa fredag och kommer hem på lördag em så då hinner man kanske slappna av lite. Längtar verkligen tills vi ska till Stockholm.


Just de skulle börja med sån där viktnedgångs pulver men de smakade så äckligt att jag slutade med de. Men skall istället börja att äta sallad, typ kyckling sallad, räksallad eller kött och sallad bredvid. De skall funka så länge man inte äter mjöl. Men funderar på vad man skall äta till frukost och lunch. Ja ja de löser sig nog. Nu skall jag äta frukost lektionen börjar snart och jag har suttit på skolan redan i en kvart. Duktiga jag!

//kajsa


Historien om Florello!

Hej alla som läser! Hade tänkt skriva lite om varför jag köpte häst
och varför de just vart Flurre av dom vi va iväg och kollade på! Allt
började efter att pappa gick bort och jag vart ihop med min sambo.
Hans syster hade häst så jag följde med henne ut till Bianco och red
ett par gånger för att starta upp med ridningen igen. hade inte ridit
på flera år. Då jag slutade på botorp för att jag jämt fick rida samma
häst hela tiden!  Så vi åkte ut till hennes flera gånger i veckan tillsammans…
Slutade med att Jennys dåvarande pojkvän fick köra ut mig vissa lördagar
för att ta Jennys utsläpp eftersom de gick ont om bussar upp till hennes stall! (Plus att hon hade så mycket läxor då eftersom hon skulle ta studenten den sommaren)
Efter ca två månader med att ha sköt om hennes häst så pratade jag med
mamma om att köpa häst. Vi kom överens om att vi skulle kolla på om vi
kunde hitta en foder häst. Vi började leta och letade väl i över en månad utan
att hitta en lämplig foder häst som kunde de jag ville göra! Så tillslut började
vi leta på hästar att köpa. Jenny, Jag, Sambon, Jennys dåvarande
pojkvän (Randy) och två av hans vänner åkte ner för att kolla på Annas häst
som hon hade lämnat ut på foder nere i Skåne! Så vi åkte dit och när vi
kommer ner får vi en chock av vad vi får se! Hon som hade hästen på foder
hade tydligen tröttnat på hästen utan att säga till ägaren så hon hade bara typ
lämnat han i hagen och låtit han varit!

Så han va så mager så man såg revbenen på han så jag ville inte ens hoppa
upp och provrida han först.. men efter en del övertalning av ägaren så hoppade jag upp… vi skrittade iväg en bit bort ifrån stallet för att komma till en stor grus fotbolls plan.  Började värm upp han länge i skritt, sen började jag trava lite försiktigt red väldigt försiktigt med han. Efter ordentlig uppvärmning så ville hans ägare att jag skulle hoppa några hinder med han eftersom de va till hopphäst jag letade efter.. så jag hoppade och han hade sånt otroligt fint språng.Så när jag hade ridit klart så gick vi tillbaks med hästen till stallet. Pratade med tjejen
som hade möt oss där och tagit in hästen ifrån hagen. Bad henne prata med fodervärden
då hon inte svarade när ägaren ringde henne och bad henne fixa fram avmasknings medel
åt hästen och avmaska honom.

Då ägaren hade tänkt hämta hem han veckan efter.
Men sa inget till henne om de. Vi åkte hem vilket tog flera timmar. väl hemma va de typ
bara att gå och lägga sig… dagen efter ringde jag mamma och sa att jag ville ha den hästen
fast han va så mager… men de gick inte mamma med på… så vi fortsatte letandet… bad en
kompis om hjälp att leta fram hästar i våran prisgräns och bad henne skriva ut de och de
gjorde hon… jag ringde på några hästar som jag va intresserad av men alla dom va sålda.
Så tillslut orkade jag inte längre att ringa så då fick min äldsta syster börja ringa på hästar. 
Hon ringde på två åt mig och en som dom va intresserade utav. Så den helgen bar de iväg
uppåt genom landet för att provrida lite hästar. Första hästen stod typ vid linköping tror jag
de va.

En valack på 10år. Jätte fin i kroppen och jätte snäll att hantera. Men enda problemet
va att han behövde äta typ 10kg havre för att ens orka skritta. Ägaren gjorde klart hästen
och vi började våran 5km långa gångväg bort till paddocken för att kolla när hon värmde
upp hästen. Han va väldigt trevlig att titta på och han hade otroligt fint steg. Hoppade upp
på hästen när hon hade värmt upp och hoppat fram lite. Så då va de min tur hoppade upp
utan sporrar och utan spö först och jag vart trött efter två minuter han va den segaste hästen
jag hade suttit på! När jag väl skulle hoppa så ville han typ inte. Han va mer en dressyr häst
än hopphäst.

Så va ganska besviken när vi åkte därifrån för att åka vidare till nästa häst.
Nästa häst va ett 5årigt sto som mamma och syster yster va intresserade utav. Va ganska
liten bara typ 150cm. Denna lilla krabat ville däremot inte riktigt stå still i gången när man
gjorde iordning henne.  Hoppade upp på henne och började rida fram gick jätte bra fram
tills jag skulle trava för då vart hon rädd för något och hoppade till men jag satt kvar. Men
sen gick de bra. Men som sagt va ingen häst för mig då den aldrig hade blivit hoppad på.


Så vi åkte vidare till tredje och sista hästen för den dagen! Väl uppe i grödinge så kom vi
fram till ett jätte stort stall va ett tillridnings stall. Kom in i stallet och de första jag möttes
av va Flurres gnäggande. (ni som har hört han när han vill ha mat vet vilket gnäggande jag
menar). Redan då va jag fast. Christine som ägde tillridningsstallet ställde upp han i
stallgången och gav mig och syrran några borstar så vi började borsta av han lite snabbt,
(eftersom mamma skulle hem och jobba natt). När vi borstat klart slänger Christine på han
sadel, skydd och träns. Fick rida på pellhams stång! Sen började jag värma upp på utebanan
och när jag hade värmt upp så tyckte Christine att jag skulle försöka hoppa han på deras
löshoppningsbana som dom hade byggt samma dag.

Men han hoppade in första hindret sen vägrade han andra vände och hoppade ut igen. Så medans hon byggde om några hinder så fick jag rida han på deras stora stallplan. Och hon höll typ lektion samtidigt och hon bad mig öka hans trav hela tiden tills han kom upp i den ökade traven och gud vilken trav. Mamma och syrran stod bredvid och tittade och båda två tappade hakan.  Sen fick jag gå in på banan och hoppa lite och gud vilket steg och språng han hade.
När vi va klara gick vi in i stallet och klädde av han alla sakerna. Pratade lite med
Christine sen åkte vi hem. Precis när vi startat bilen och hade kört av stallplanen så sa
jag att han skulle jag ha.. så direkt när vi kom hem fick mamma ringa upp och säga att
vi skulle ha han! Så veterinär besiktning bokades och en vecka senare fick jag sms av
syrran att han hade gått igenom.

Så de va bara att börja leta stallplats. Och de va inte de lättaste två dagar innan vi skulle hämta han hade vi fortfarande inte någon stallplats. Men jag bad Randy ringa till bonden som hade stallet längre in på samma väg som Jenny hade sin häst. Han sa att vi gärna fick ha hästen där men att han behövde gärna ha sällskap då hans dotterns häst inte skulle komma hem på en vecka. Så jag pratade med Jenny så vi bestämde att Bianco skulle stå tillsammans med Flurre tills hans dotters häst skulle komma hem. Så några dagar senare hämtade vi lillen.

Resan hem gick jätte bra. Och ihop släppet med Flurre och Bianco gick också bra. Och när hans dotters häst kom hem och vi skulle släppa ihop dom två då vart de värre. Inte så att dom slogs men hennes häst trodde han va hingst och skulle ju slå med frambenen och skrika. Grannarna kom ut och frågade vad vi höll på med. För de lät som en blandning mellan åsna, gris och elefant sa han! Vi bara skrattade och förklarade att de va hennes häst som skrek. Flurre hämtades på påsklovet år 2004 och första veckan på sommarlovet så åkte vi tillbaks upp till Christine på helg läger! Så två ridpass per dag. Första dagen va de två pass dressyr, andra dagen en hoppträning och en skogstur!

Alla som va med på lägret ramlade alla av sina hästar någon gång under träningspassen. Dressyr passen gick han riktigt fint på. Och sen när de va hoppning så fick jag och en annan tjej rida ihop då hon va uppe och provred en häst. Så hon ställde upp en massa olika hinder och vi hoppade de hon sa.. sen ställde hon fram en tribbelbar. Började lite lågt och när vi hade klarat de så höjde hon och även längde hindret. Och vi hoppade för de va de hon sa att vi skulle göra.

Så till slut när hon hade höjt och längt och vi båda hade hoppat så står hon på mitten och ropar in oss. Och säger ”ni är fan dumma i huvudet” vi bara ”vadårå du sa ju att vi skulle hoppa” hon säger då ”ja men vet ni att hindret ni just hoppade är längre än de dom hoppar när dom tävlar grand prix! Och de ligger på 130cm högt! Och  jag skulle aldrig hoppa de!” vi bara oskit! Sen när vi hade hoppat klart och hade Käkat lunch så va de dags att ta en tur i skogen. Strax innan vi red ut så sa Christine till tjejen som ledde våran ute ritt att innan vi kom tillbaks så skulle jag ha ramlat av! vi va borta i nästan två timmar kommer tillbaks och jag är helt full av lera i hela ansiktet och Flurre är ful med lera på hela tränset. Christine kom ut och bara "yes har du ramlat av!" jag bara "nej hästen framför halkade till och sparkade till så
leran flög upp i mitt ansikte!" Christine hon va så arg för att jag va den enda som inte hade fått träningsvärk eller ramlat av under hennes träningshelg. Hade inte varit någon innan som inte hade gjort något av delarna!


sen efter den träningshelgen åkte vi hem igen och fortsatte träna och vissa gånger gick de
bra och vissa tillfällen gick de inte alls bra. Just nu håller vi på att rida igång han igen. Satsar på att kanske starta någon lättare dressyr klass i sommar. Har ju ingen hoppsadel så de blir nog ingen hopptävling.


JA om de är några frågor ni har så säg bara till!





Bjuder på en bild som min stallägare Marion Jegefalk Björn Har fottat: Lyxen man har av att stå i stallet. är att man får massa fina bilder på hästen:-)

//KAJSA



En till sko

Dagens ridpass bjöds på en härlig jättego häst som bara älskade att jobba! Men det slutade med en halt.

Upptäckte när Nisse kom in i stallet att han har tappat ännu en sko. Nu har han en sko på fram och en på bak kvar. Tråkigt men sant. Bara att vänta ut hovslagaren, han kommer nog till sportlovet! Nisse var ritigt härlig att rida och vi fick en jättehärlig dressyrstart. Allt gick perfelt, både trav och galopp var härligt och han var riktigt mjuk och fin. Sen red vi galopp i vänster varv, då Nisse blev pigg och försökte gena i en kurva, precis där lyckades det vara en isfläck och schofs!! så ramla han ihop med bakdelen.

Vi skrittade lite och jag försökte känna om han gick konstigt, även i trav men han kändes ren. Så vi gick vidare till galoppen, och det gick inte att sitta i den. Jag bara studsa som om jag hoppade på en hård sten. Jag var tvungen att avsluta och byta varv och se om han var lika konstig i högervarvet, men han tog galopp frrån skritt och galopperade på så fint och harmoniskt. Sen gick vi över till höger då han bara stannade. Jag fick inte fram honom. Han blev inte sur när jag skänklade, han stod bara där och vände huvudet mot mig som om "Kan jag få bestämma att vi är klara nu?" Det var underligt. Så jag valde att vi skrittade av oss i stället. Vi får se vart vi rider imorgon.

Bilderna jag sa jag skulle lägga upp kommer komma upp, men inte just nu då jag inet har orkan att blogga mer idag. Donna heter nya hästen i stallet och hon va jättelugn när hon kom in till sin box. Puma var jättenyfiken och Calle var sur. Nisse verkade knappt bry sig. Men imorgon släpper de ihop hästarna i hagen så då får vi se hur det går! Nisse har börjat fälla, tappa hårstrån och så. Börjar det bli vår troo?? Kankse liite tidigt.. :) 

Första blomman på gården, Tussilago våren 2011:


//Charlotte

Tiggtigg

Rider en tur på ridbanan nu, runt klockan fem eller lite senare kommer den nya hästen hit. Imorgon bitti blir det ihopsläpp. Imorgon ska jag ta med kameran så jag kan ta lite kort! 

Nisse vill ha godis:
//Charlotte

För och nackdelar.

Tänkte skriva lite om för och nackdelarna med några olika strömaterial. Men bara sådant material som jag har använt mig av så jag har erfarenhet av de. Dom sakerna som jag har haft och strött med inne i boxen är Torv, Spån och halm.

Så börjar med halm.

Fördelar:

Det positiva med halmen va att de vart mjukt inne i boxen till han. Han bajsade det mesta på samma ställe.

Nackdelarna:

Lite svår mockat, Fick ösa in två-tre kärror typ varannan dag för att han inte skulle behöva sova åp golvet. Sög upp kisset väldigt dåligt.

Betyg:

2.5 av 5.


Sen tar vi torven.

Fördelar:

Älskar torven. Bra uppsugningsförmåga. Lätt och luftigt.

Nackdelarna:

Mörkt, fryser på vintern i boxen om man står i ute stall alt kallstall, dammar en del.

Betyg:

3.5 av 5.


Sist men inte minst tar vi spånet.

Fördelarna:

Ljust, luftigt, fryser inte på vintern, dammar inte, lätt att få bädd, bra uppsugningsförmåga.

Nackdelarna:

Hänger med mer fräscht spån ut än vad man vill. blir lätt mörkt efter några dagar beroende på hur skitig hästen är på nätterna.

Betyg:

4.5 av 5.

Har ni några bra tips på strö som man kan använda? tipsa gärna om de:-)

//Kajsa

Hjälptyglar, ett omdiskuterat redskap.

DEL 1.


Vad har just du för åsikt om inspänningstyglar/hjälptyglar?

Vad har du för erfarenhet av det?
Använder du det eller inte?
Om du gör det, varför?

Det finns ett tillfälle då jag använder hjälptyglar, vid longering. Annars har jag aldrig använt hjälptyglar vid ridning på Nisse. Jag använder hjälptyglarna här; (film). Dock har jag dem överdrivet löst här, vet inte varför. Men har man dom för glappt så rycker det i munnen på dem, så det är ju inte bra - Plus att han får ingen hjälp av dem för de bara hänger, rycker och stör. 

Jag utesluter hjälptyglar vid ridning, då jag tycker man ska klara det på egen hand. Är hästen väldigt tung i munnen så skulle jag nog växla tränsbettet med ett lite skarpare bett och ha en fin hand med. (I mitt fall växlade jag med pellhambett då Nisse gillar det bettet, gör det fortfarande idag då jag lärt mig att det kan vara bra att växla någon gång ibland med ett lite skarpare). Nisse har inte kunnat ridas med vanligt bett från början, vi har tränat i nästan två år, det är inte förrens nu som han går han korrekt med tränsbett. Det är för att jag i sommeras lärde mig rida på bettet korrekt, med rätt hand och hur jag ska göra för att få honom och mig att trivas med bettet. Det fungerar super! Här rider jag med tränsbett för nästan två år sedan.


Använder dessa vid longering:



Skriver ner från en tidning här hemma, tyckte det var en klar och tydlig text om just hjälptyglar.


 


Hjälptyglar är ett omdiskuterat redskap
Källa: Ridsport Special, tidning nummer 2 från 2011.

 

Graman, thiedemann, gogh, chambion - utbudet av hjälptyglar är redna djungeln. Men vad ska man ha dem till? Och kanske viktigast av allt, för vilken häst ska man ha dem? RIDSPORT frågade Jens Fredricson, stallmästare på Ridskolan Strömsholm och en av våra mest meriterade internetionella hoppryttare.

Jag är imot hjälptyglar så jag är egentligen fel person att fråga. Jag säger som Klaus Balkenhol - hjälptyglar är till för hjälplösa ryttare, säger Jens Fredricson. Ett tidigt förtydligande i artikeln bör vara att Jens inte räknar med martingal i kategorin hjälptyglar.

 

- Martingal tycker jag är bra. En rätt tillpassad martingal verkar inte förrän hästen går över tygeln.

Hjälptyglar kan vara befogat, till exempel för att hålla en häst inspänd vid longering då ryttaren tränar sitsen. Men annars gör hjälptyglar som graman snarare att hästen blir framtung och går på bogarna utan aktivetet i bakdelen.

 

- Jag ser sällan en god gymnastisering och spänst vid användandet, säger Jens som har förbjudit användandet av gramantyglar på Strömsholm.


Hjälptyglar för användas på ridskolan under särskilda omständigheter och i samråd med ridlärare. Användandet av chambon vid longering är också något som Jens ser fyller en fuktion.

 

- Chambonen ger frihet när hästen söker sig framåt och nedåt, så den kan användas vid longering, gärna över bommar.

Men han poängterar att hjälptyglarna ska bli just det som samlingsnamnet åsyftar - en hjälp - gäller det att den som använder dem vet vad han eller hon gör.

- Att tro att hjälptyglarna ska hjälpa en att hantera hästen när man inte kan hantera den utan dem, det går inte.

Det finns en anledning, som hästar där exeriören gör att det faktiskt hjälps av hjälptyglar.

- För vissa hästar är det trevligare att gå med stöd på en hjälptygel i stället för att springa med huvudet i luften och med sänkt rygg.

JENS FREDRICSON

Foto: Robert Solin

 

//Charlotte


Sparvhök

Mamma och jag såg just en sparvhök (rovfågel)  som satt på fågelhuset, det var lite häftigt! Den satt kvar länge, men när jag sprang upp och tog tag i kameran flög den ju självklart iväg..

Sparvhök:


Klicka på bilden och du kommer till sidan bilderna finns på den.

//Charlotte

roligt.

Hittade dennna på facebook för ett tag sedan. kände att jag bara måste lägga ut denna så ni kanske får samma goda skratt som jag fick när jag läste denna;-)

Ordlista för hästannonser

Pigg i skogen= skenar så fort tillfälle gives.

Stark personlighet = Lyder inte för 5 öre, alternbativt demolerar sin box på mindre än 30 minuter.
...
Framtidslöfte = Nuvarande ägare har inte lyckats lära hästen någonting alls...

Oslipad diamant = ej, eller felaktigt, inriden... med för hög prislapp...

Mor- och dotter-häst = rid den inte utan någon beredd att ringa 112...

Julklappstips = Säljaren måste få pengar till jul...

Kräver rutinerad ryttare = Skiter i alla hjälper om man inte har extrema sporrar...

Svårlastad = kommer att demolera transporten på 2 sekunder, OM du väl fått in hästen efter 5 timmar med vinsch...

Kan gå ensam i hage = Hannibal Lecter... Solklar köttätare...

Perfekt hobbyhäst = Triangelmärkningen maskerad med epoxylim och lös päls...

Nyfiken = hoppar 3 meter i sidled, och bockar, om ett löv rör sig i skogen...

Van smådjur = har trampat ihjäl förre ägarens mops...

Tycker om barn = har bitit förre ägarens ungar...

Charmtroll = kan hitta på ungefär vad faan som helst...

All utrustning ingår = Fick förra ägaren sluta med ridsport...

Driv i steget = en trasdocka i en torktumlare har mer samlad galopp....


//kajsa


Black dressage

Lovisa och hästen Mona-Lisa:


Fler bilder kommer i eftermiddag!
Ps. Jag kan inte redigera bilderna, då går det inte att ladda upp dom.. Blir så arg!!

//Charlotte

Produktbedömning av Zaldi dressyr sadel

Beskrivning:

Köpte sadeln begagnad av en tjej som jag stod i samma stall som förut. Eller ja vi bytta sadlarna mot varandra.
Vet bara att det är Zaldi men ej vad de är för sorts modellnamn på den. Den är 18" och extra wide.


Det bästa med produkten?

Det bästa med sadeln är att de när mjuk och väldigt skön att rida i. Dom stora knästöden är jätte sköna när man har vant in sig i sadeln.

Det sämsta?

Kan inte komma på något negativt med sadeln eller jo kanske att den är så tung kan vara en negativ sak.

 

Vart finns produkten att köpa?

Finns på dom flesta hästbutikerna förutom hööks. Tror att den finns typ på färjestads shopen, till häst har begagnade Zaldi sadlar.


Priset, begagnat och nytt?

Priset begagnat ligger runt 4000-5000. Ny sadel går nog på ännu mera kanske runt 10000-15000 beroende på modell, år och vart man köper den ifrån.


Slutbetyg:

Jag ger sadeln 5 Stjärnor av 5 möjliga.

Slänger in en bild på sadeln. Bortse från de fula schabraket som hänger under sadeln.








//kajsa


Veckans hästblogg

Veckans hästblogg blir www.dressyrsnack.se!

Maria och Emma skriver roliga och intressanta inlägg, har fina bilder och bra tips!

//Kajsa och Charlotte

Kollapsade

Igår stängde min dator plötsligt av sig när jag höll på att göra tidsinställda inlägg, så det är väl bara att börja om! Det stod "Batteriet är anslutet och laddas, byt batteri" och ett rött kryss över det lilla batteriet på datorn. Nu tog jag ut batteriet och satt i det igen, så då fungerade det! Konstigt..
Börjar skolan klockan tio idag, (som alla måndagar). Vi har ett fruktansvärt skönt schema, inte mycket skola och inga läxor. Vet inte så mycet mer jag skriva nu.

Från det fina vädret igår:


//Charlotte

Produktbedömning av: Aachenträns Lifford CH



Beskrivning:
Köpte tränset Okt 2011 på hööks och jag tycker det är snyggt och stilrent.
"Aachenträns i mjukt oljat läder. Fodrad 4 cm bred nosgrimma med pullbackknäppning. Sidostycken med tygelhakar. Smalt pannband med små vita stenar. Komplett med vävribbtygel. Silverfärgade spännen."

Det bästa med produkten?
Det är stilrent, fint och att spännena är innåt gör det ännu snyggare haha!
Det sämsta?
Att tyglarna är så korta och att lädret är väldigt stelt.

Hur är storleken?
Jag har storlek Cob på mitt träns. Käkremmen upplever jag lite kort, men ändå alldeles lagom till min häst. Sidostyckena lagom, som Cob ska vara. Nosgrimman är ganska stor. Men finns plats till att göra fler hål. Men jag behöver inte de då jag inte spänner hårt, har den bara för jag tycker det är snyggt med nosgrimma. Snokremmen är lagom lång. Pannbandet är också lagom långt.
Vart finns produkten att köpa?
På hööks.

Priset, begagnat och nytt?
Jag köpte tränset för 499:- men kostar nu 539:-
Begagnat kan du kanske få det runt 200:-

Vad skulle du vilja ändra på för att det ska passa din smak korrekt?
Jag skulle viljat att pannbandet var svängt. Även längre tyglar och gjärna lackat och/eller rundsytt.

Slutbetyg:
3½ av 5


//Charlotte

Foderstat

Då skall vi se nu får ju inte min häst så mycket mat just nu pga av att han har lite klåda kvar. Försöker noll ställa hans kropp från allt utom morötter och hösilage. Så just nu som sagt går han bara på:


Morötter.





Mustang protein



Hösilage





men han gick på betfor förut också men fick sluta med det då han vart så pigg.... Men när han väl är igång igen sen så skall han få börja med det igen... alltså när han rids oftare än nu. Han gick även på kornkross förut och hade även kvar kornkross när jag flyttade till detta stall men valde att sälja de till Marion (stallägaren). Det kändes så dumt att låta det bli dåligt och börja damma sen.



Får se hur det blir senare sen när hans klåda har slutat och jag har fått lön och då funderar jag på att ge han musli igen som han åt i somras. Men tror jag får leta efter foder som det inte finns något korn i. Då jag tror på 90% säkerhet att det är de som gör att han kliar.



Nej nu skall jag försöka fixa lite tidsinställda inlägg tills imorgon. Har lektion mellan 12:30-16:00 imorogn. Vid 08:00 släpper jag av basse på dagis och sedan åker jag hem och vilar. Hade bra Love


//KAJSA

Ordning och reda

Idag har jag varit i stallet i sju timmar. Jag tog ju 1½ timmes skritt-uteritt med Åsa och Madde, och Nisse var jättelugn och snäll. Dagens färgtema på oss var rött och svart. Röda benlindor, rött schabrak, svart sadel, svart träns och pelham m. två tyglar. Jag hade svart jacka och svarta ridbyxor. Tänkte självklart inte på att ta en bild..

För övrigt hämtade jag 20 kg kross till Nisse och gjorde plats för med saker i hans skåp, städade, flyttade hyllorna och satte dit fler hyllor. Synd att jag inte tog en bild före, men såhär blev det:

Pälsen på Nisse var helt slät efter ridturen, då jag hade dressyrsadeln med en teddypadd. Jätteskönt att se! Kommer nog att köpa sadeln. Det är den bäst hittils passande sadeln för oss båda. Och jag vet att man ska inte behöva padd eller så till en sadel, det förstår jag. Men just nu bryter jag den"regeln" och kör på det istället. 

Vill även säga att imorgon kommer en ny gullig tjej med sitt fullblod till vårat stall och bosätter sig. Angelica heter hon men jag vet dock inte vad hästen heter. Det tar jag reda på imorgon! 

//Charlotte

Dålig uppdatering.

Har varit lite seg på uppdateringen just nu men som sagt jobbade till 21 igår och va så trött så däckade typ direkt när jag kom hem. Idag har jag jobbat 7-10 och vid ett så åkte vi till Jimmys bror och där är vi fortfarande så sitter och bloggar från mobilen just nu.


Har inte varit ute i stallet idag då jag fick sms av Majja (stallkamrat) som skrev att han va färdig så jag inte behöver åka ut idag. Vilket är lite skönt när vi har en del att göra. Vi skall ha tvättstugan och även handla plus att laga mat.


Men imorgon skall jag och Majja rida ut så då skall jag försöka fixa mobil bilder så ni får se hur det ser ut när vi rider. Tänkte skriva ett inlägg sen om flurres foderstat, utrustningen jag använder men får göra de imorgon efter att jag tagit kort på utrustningen, lite för och nackdelar med olika strö material, (dom strömaterialen som jag använt), plus kanske lite bakgrunds info om min häst lite om hans stam om det är någon som är intresserad.


Återkommer så fort jag är hemma och skriver från datorn då jag har fler bilder hemma:-) men bjuder på en bild som jag fick mmsad till mig förut.

// Kajsa


Uteritt

Är ute och rider med Åsa och Madde just nu i den underbara vädret, ikväll ska vi hämta kross åt Nisse, tänkte jag skulle skriva om vad han får för mat osckså, men det gör jag sen!

En mobilbild på sadeln sålänge:

//Charlotte

Ligger inte 100%

Hej!
Sorry för dålig uppdatering, min tid har tyvärr inte räckt till, har inte ens hunnit göra tidsinställda inlägg. Men vilket underbart väder man möttes av på morgonen! Jennifer har sovit hos mig i natt, o så gick hon hem förut. Jag och Kelso följde med halva biten och det var jätteskönt i solen, märks att den börjar värma! SNöflingor har även pillat ner i natt så det är mer än en dm här!

Igår red jag dressyr på Nisse, provade dressyrsadeln. Emma kollade på hur den låg. Det är totalt omöjligt att få en sadel passa på Nisse, den är lite stor vid knästöden typ, så man får in en hel hand vid bogen. Lyfter lite i bak när man spänner sadelgjorden, och finns risk att den glider fram när jag rider. Jag skulle iaf kolla efter om den skaver, särskilt på trekanten på bogen, så inte den delen blir strypt av sadeln.. När jag red tyckte jag inte den lyfte alls, men ska prova sadeln mer. Ser hur den ligger med en lite tjockare och mindre padd. Jag vet att man ska utgå från en sadel som passar utan padd osv, men jag har tyvärr snart inte den möjligheten då jag aldrig hittar några sadlar som passar, plus att plånboken ekar. Jag får liksom jobba ihop pengarna på fotograferingen för att ha råd.

Jobbigt med dyra hobbyer, men man lever ju bara en gång! Försöker lista ut varför jag inte kan ladda upp vissa bilder från systemkameran, har provat fotat med olika bildstorlekar. Jag får väl se hur det går!

Min dator använs mycket.. haha.

//Charlotte

Bloglovin

Följ våran blogg med Bloglovin

lastträning!

Jag har funderat på att lastträna min häst någon dag så satt och sökte lite på olika tekniker. Satt som sakt och sökte lite på olika tekniker och fann denna. Tänkte prova denna fast utan fronturlastningen då för det har jag tyvärr inte på min transport. Har hittat denna fakta ifrån Hippson.se. Allt som är skrivit i fet still är kopierat från hippsons hemsida.

Här kommer texten:

Så lastningstränar du hästen

Lastningsproblem grundar sig ofta i att hästen någon gång har forcerats att bli lastad, utan att vara förberedd. Här berättar Lisbeth Jonsson, författare och natural horsemanship-tränare, hur hon vänjer en häst vid att lastas.

Text & foto: Anki Yngve

Under förra helgen hölls Hästmässan i Borås för första, men troligtvis inte sista, gången. Mässan, som varvade traditionella utställningsmontrar med intressanta föreläsningar, hade cirka 4000 besökare under tre dagar. Här kommer ett referat från Lisbeth Jonssons föredrag, där hon alltså pratade om lastning.

Måste vara mentalt redo

Lisbeth börjar med att betona att det inte finns något som är absolut rätt eller fel, så länge ingen kommer till skada eller mår dåligt. Det finns alltid flera vägar att gå för att nå ett mål, och det hon berättar om är sin metod, som fungerar för henne.
- Min erfarenhet är att hästar blir svåra att lasta för att de forcerats in i en situation där de inte har varit mentalt redo, förklarar hon.
Lisbeth föredrar att träna med en transport som har fronturlastning, så att hästen kan gå rakt igenom transporten under träningen. Hon börjar med att bara betrakta hästen när den närmar sig transporten. Bromsar den upp stegen och visar obehag? Var och när gör den det i så fall?
Hon leder fram hästen mot transporten tills hon känner att den börjar stå emot. Då backar hon den och går sedan framåt igen.
- På så sätt visar jag för hästen att jag har uppmärksammat att den reagerat.
Efter att ha gått framåt och backat, fram och tillbaka, tills hästen är framme vid transporten "skickar" Lisbeth den till sidorna av transporten, så att den får se släpet på både vänster och höger sida. Hon börjar alltså inte med att försöka få den att gå på släpet, utan vill försätta hästen i ett mentalt tillstånd där den inte känner press.
- Under arbetet är det viktigt att jag talar om för hästen att den inte får kränka mitt personliga utrymme och gå på mig. Säkerheten är A och O, betonar hon.   

Vänja sig vid ljudet

Nästa steg är att Lisbeth låter hästen gå över lämmen, upp på ena sidan och ner på andra. Alltså inte i riktning in i transporten. Hon förklarar att vissa hästar tycker att ljudet av att gå på lämmen är obehagligt och då får man träna på det. Andra hästar går mer på sitt synsinne och tycker kanske att transporten ser trång ut, medan andra blir stressade av känslan att åka transport - de är kanske rädda för att tappa balansen. Det gäller att läsa av sin häst för att på så sätt komma fram till var problemet sitter. 
När hästen går obehindrat fram och tillbaka över lämmen byter Lisbeth riktning, in mot transporten. Men hästen behöver bara ta ett steg upp på lämmen till att börja med, sedan backar hon av den igen. Det handlar om att hitta nollpunkten där hästen säger, "hit men inte längre känns det okej att gå". Från den punkten får hästen backa och sedan gå framåt igen. Så småningom hamnar nollpunkten längre och längre fram, tills hästen är inne.  
- Jag har inga bommar och ingen mellanvägg i transporten under den inledande träningen. Hästen ska känna sig bekväm och det ska inte kännas trångt, berättar Lisbeth.

Rakt genom transporten

När hästen väl har gått in i transporten får den gå ut igen genom fronturlastningen, så att den inte behöver backa. Sedan går Lisbeth med den fram och tillbaka genom transporten, från båda hållen. Efter det bör det även gå att backa ut hästen utan att den blir stressad.
Nästa steg när detta fungerar är att låta hästen gå på och vända inne i transporten, för att sedan gå ut igen. Givetvis sker det utan mellanvägg och hästen ska kunna vända åt båda håll.
- Många tror att man lär hästen att vända under färd om man gör så här, men det har jag aldrig varit med om att en häst har gjort. Snarare lär det dem att slappna av, de känner sig mindre trängda. Under färd gör ju dessutom mellanväggen det svårt att ta sig runt, säger Lisbeth.
I takt med att hästen känns redo provar hon med bommar och mellanväggar i transporten. När det funkar att lasta med mellanväggen åt sidan kan man till exempel testa att ha den fästad i mitten, "som vanligt".

Släng inte på bakbommen

Innan Lisbeth sätter för någon bom bakom hästen övar hon med en person bakom, som kanske pratar med hästen eller klappar den på rumpan. Det får inte vara så att man kastar sig på bakbommen och stänger illa kvickt så fort hästen är inne. Då är det lätt att den blir rädd och klaustrofobisk.
- En del problemhästar kan jag rekommendera att köra utan mellanvägg, så att det blir som en box. Vissa kan man köra helt lösa, självklart med luckan helt uppe baktill och med frambommarna på. Många tror att man måste ha mellanvägg och ha hästen bunden i transporten, men frågar du polisen finns det ingen sådan regel, menar hon.
Någon i publiken protesterar, får inte hästen svårt att hålla balansen utan mellanvägg?
- Forskning har visat att om hästen själv får välja åker den baklänges och snedställd i transporten, alltså exempelvis med huvudet i det bakre högra hörnet och rumpan i det främre vänstra. Hästar har fyra ben och kan hålla balansen mycket bättre än vad vi kan, säger Lisbeth.
Personligen vill hon kunna lasta sina hästar helt själv, därför går hon vidare ytterligare ett steg när hästen går att lasta på vanligt vis. Lisbeth lär dem nämligen att bli "skickade" in i transporten, så att hon själv inte behöver följa med dem in. Men det är lite överkurs...
- Det är ett bra sätt att bygga upp hästens självkänsla, känslan av att "jag kan själv", säger Lisbeth.



Så i veckan tänkte jag lastträna flurre. Är ledig fredag-söndag och torsdag slutar skolan 1430 Men den börjar inte förs 12:30. Så har nästan fyra dagar att träna flurre på.. Se bara vilken dag Majja hade tid att hjälpa mig att lastträna han. Hon ville vara med.

Vart mycket text och ingen bild men hoppas ni klarar er ;-) återkommer med rapport om hur det gick att lastträna flurre.

//Kajsa

Houss

Är nu påväg till Sala (tror jag haha) med Cissi då vi ska lämna Housse och hämta en ny. Säger hejdå till Lass Housse och hoppas han får en bra fortsatt framtid! Kommer ni ihåg sist jag var där? Här hittar ni bilder från då, om ni bläddrar ner ser ni travhästar och houss. Resan tar drygt tre timmar fram. Har självklart med kameran så ska slänga in massa kort ikväll (kanske) om det går, jag har problem med att slänga upp bilder, jag vet inte varför och detta ska definitivt kollas upp! När jag tittade in i gamla bloggen så ser jag hur jag har problem med att göra mellanrum. Har fortfarande det problemet, men det funkar bra med Skift+Enter! Och vet ni vad jag stör mig på nu? Att vissa ord (spelar ingen roll vilken sida jag gå in på) är reklamord för mig, undrar varför.. 

Lass Housse:


//Charlotte

Flurres klåda är ett mysterium.

Nu skall vi se om man kan få lite klarhet i detta. Se om de finns någon som kanske läser bloggen som har sett sånt här förut. Veterinären har inte sett de förut och va jätte osäker på vad det kan vara.


Så här började de iallafall: I november runt ca den 20 började flurre klia sig lite grann till en början. sen vart det bara värre och värre och värre. Ringde veterinären och bad att få lugnade utskrivet så jag kunde raka han för att kunna se vad de var för något som gjorde att han började klia. Upptäckten jag gjorde va detta:






Det är dessa små vita prickar som kliar på han. Två tre dagar efter att han klipptes så ringde jag veterinären för att få tips om vad det kunde vara. Testade de dom trodde de va. Tvättade han med hibbiskrubb tre-fyra gånger med några dagars mellanrum. Det hjälpte inte så jag ringde en annan veterinär efter detta och hon tipsade om något annat. Men när inget av dessa sakerna funkade så ringde jag karlskoga hästklinik för att boka ett besök. Bokade besök lite akut då hästen kliade så mycket att han fick knappt någon mat ro. Han kliade så mycket att han nästan ramlade omkull. Va hemskt att se vilken panik han hade. Han kliade så hårt att han bet sönder sig själv han fick som små blödande sår mellan alla dessa vita prickar. Så den 12/12 va vi inne till kliniken. Gunnar undersökte flurre och trodde de kunde vara någon slags ohyra. så han skrev ut recept på sebacil vet. sprayade han med det tre gånger med en veckas mellanrum. Han fick sista behandlingen av de den 26/12.



Den 28/12 bytte vi stall. Tyckte klådan hade blivit mindre innan flytten men den har inte gett sig helt ännu. Det jag gjorde några veckor efter att jag bytte stall va att jag tog bort allt som hade med korn och kornkross att göra. Efter någon vecka vart han lite bättre i klådan. Några dagar sedan slutade jag med hans kalk tillskott som han har fått och idag när jag tog av han täcket så kliade han sig inte alls så mycket... och det känns som att hans prickar börjar gå bort.


Den 27/1 va vi inne till Atg-kliniken för att göra en utredning på detta problem. Veterinären kollade på alla prickarna, lös i mankammen för att kolla efter ohyra. Men hon hittade inget. Vi tog blodprover, leverprover, skrapprover, topsa under en skorpa och allergi tester. Duschade han även i clorexyderm schampo inne på atg kliniken innan hemfärd. Fick provsvaren i veckan. Blodproven visade att han hade lite lågt antal med vita blodkroppar, leverproverna va fina, allergi proverna visade noll, skrapprovet visade inget och topsprovet visade första dagen på streptococker men andra dagen dom gjorde samma test visade det noll igen. Så vi vet inte vad det kan vara. Kan vara någon slags foder allergi.


På tal om foder de han äter nu är: Knappt ett halvt kg hippo protein per dag (äter bara kraft en gång om dagen) ca ett halvt kg med morötter och hösilage. Slutade med betforn igår pga av att han va alldeles för pigg vid ridningen.



Nästa vecka tänkte jag köpa b-vitamin till han så han kanske kan sätta päls ordentligt. Han vart rakad den 27/11 och kan säga så här hans päls har knappt växt något alls. Så tänkte kolla om b-vitaminen kanske kan hjälpa lite mot att pälsen växer snabbare.



Så nu till min fråga: Är det någon av er läsare som någonsin har sett detta problemet förut och vet vad det kan vara? skriv gärna en kommentar med det då.


//Kajsa

jobb

Hallå. eftersom jag jobbar så pass mycket imorgon så har jag hittils lyckats tidsinställa två inlägg åt er så inte bloggen blir lidandes imorgon. Första inlägget kommer runt 09:20 och de andra klockan 12:00. de ena handlar om flurres klåda och den andra om lastträning. tänkte försöka fixa ett inlägg till som kommer på tidig em men får se om jag kommer på något.. kanske hinner blogga från mobilen imorgon en sväng. Har ju som tur är blogg.se i mobilen. Jätte smidigt för då kan jag uppdatera er om dagen imorgon. Vet inte än vad jag skall hitta på med flurre kanske skall galoppera av han i backen ett par gånger imorgon om jag hinner.. annars blir det longering i sommar hagen imorgon. men måste hitta min gummisnodd..



Jaja nu skall jag gå och sova måste upp 06:45 imorgon för att hinna till jobbet i tid. Skall lägga fram kläder ikväll. Så jag bara behöver klä på mig för att sedan sticka till jobbet... Kommer bli en hektisk dag imorgon känns det som. Hade bra hörs imorgon


//Kajsa

Isgata!

Idag när jag kom till stallet så mockade jag, fixade Hö till flurre sen gick jag och hämtade flurres utrustning som han skulle ha på sig. Sen kom Majja och då hämtade jag in flurre och vi pratade en del.

klädde på flurre den utrustningen som han skulle ha på sig. Hittade tyvärr inga inspänningstyglar eller gummisnodd. Så fick longera han i fleecetäcke, träns och ljusblåa lindor. Eftersom han är rakad så fryser han lätt så han måste ha täcke på sig jämt. Longerade han i skritt och trav. Gick inte att ta galopp då de va ganska halt där jag stod och Longerade. Men imorgon funderar jag på att släppa/longera han i våran sommar hage.

Då de är planare där:-) På söndag skall Majja och jag rida:-) skall bli skönt att äntligen ha sällskap i skogen då. Imorgon har jag ganska mycket för mig dels jobbar jag 7-10 plus 15:30-21:00 men skall försöka fixa några tidsinställda inlägg tills dess. Måste även fixa tidsinställda inlägg tills vi åker till Stockholm också. Vi åker den 24-25/2.

Måste sätta mig och plugga lite nu har uppgifter som skall in på måndag och har prov på torsdag. Plus tenta nästa tisdag. Men skall lägga upp om just hur flurres klåda började och se om de finns någon som har sett de förut.

//Kajsa


Nu är det förhoppningsvis över..

Vet ni? Nej det vet ni inte. Haha. Men såhär är det att idag tog jag hem en dressyrsadel. Något ännu roligare är att den passar. (Förhoppningsvis). Nu kanske med den sista lilla turen kvar så passar den perfekt även vid ridning. Imorgon ska jag utbringa succén och provrida den, känna igenom och se hur den legat och hur den ligger efteråt.

Nisses problem med ALLA sadlar är att de är för stora, för vida. Så de klämmer på manken, glappar i bak, eller glider fram. Ett undantag är CH dressyrsadeln, den passade bra i bomvidden (31, liten normal) men var alldeles för böjd så den skavde där sadeln låg och tryckte och lyfte i bak. 

Jag har försökt och listat ut bomvidd och storlek på den här dressyrsadeln som jag lånade hem idag. Jag tror det är storlek 31 på den, (en liten normal storlek, nästan normal mot smal) och 16,5" eller möjligtvis 17" sits, ben. Perfekt för oss båda! Och jag älskar fortfarande sadeln lika mycket, satt i den i stallgången för att se om det sjönk något över manken, men den låg fint kvar. Det var väldigt stort mellanrum mellan manke och framvalvet, vilket var en stoor lättnad. Kollade även så den inte låg framåtlutad eller bakåtlutad, den låg rakt. Den var även rak i bak, bra eftersom Nisse har rak rygg. Kollade även med padd, kändes lite "större" då, ska försöka ta reda på vad som är bäst då, med padd eller utan.

Ska lägga in bilder på den, måste bara komma hem och ta lite kort! Är nämligen hos Cissi nu ;) Om ni ville veta så har jag varit väldigt glad idag. Imorse var jag lite sur, sen har jag inte kunnat låta bli att flina och skrattat i skolan! Så jag har haft en toppendag, även om min hjärna ville vara sur än stund så tog mitt vanliga jag över! Dagen gjorde bra med att sadeln passar också, jag kan säga att jag var inte hoppfull alls när jag höll i sadeln och skulle precis lägga den på Nisse!

Jag rider i sadeln på Bianco här:


//Charlotte


Räkning!

Idag kom räkningen från Atg-kliniken. Säger bara suck:-(

Vet inte riktigt hur jag skall ha råd med detta just nu. Suck. Skulle ha åkt till karlskoga istället dom brukar vara billigare.
Jaja skall tänka på det till nästa gång. Nu är jag bara trött på allt som har med kostnader att göra! Räkningar, onödiga utgifter och allt sånt. Tänk om man va miljonär eller vart rik på lotto eller något sånt vad skönt till skulle vara.
Skall snart uppdatera er med min dag i stallet.
//Kajsa

bilder på sadelkammaren.

Här kommer de fler bilder på stallet.. Dessa bilder är på sadelkammaren som för tillfället ligger i stallägarens pannrum. Skall bygga en sadelkammare inne i stallet så småningom. Här kommer de bilder.



Egen ingång:-)



Lite stökigt.. nästan alla påsarna på golvet är mina.



massa mera saker.



hylla som alla får en varsin hylla.



Några sadelhängare.



fler sadelhängare. sadeln med de ljusa schabraket på är min:-)



Och en massa lådor under sadelhängarna..

Skall komma på flera lite bättre inlägg under dagen idag.. Men är i stallet just nu när dett ablir publicerat.

//Kajsa

saker jag vill ha!

här kommer de lite saker som jag gärna skulle vilja ha. Vet att jag har massa saker men skulle aldrig tacka nej till något av dessa saker om någon skulle komma och ge mig det:-)

det första är ett schabrak.



och till de matchande lindor:



sak nummer tre:



Och så klart matchande lindor:



fjärde saken: såg ut at vara väldigt bekväm.



Femte saken: De pannbandet är snyggt.



Sjätte saken: Dessa stigbylar skulle vara bra att ha när man skall ut i skogen då flurre gärna bockar och stegrar sig i skogen.



Sjunde saken: Detta kandar såg jätte snyggt ut.



åttonde saken:



Och sist men inte minst detta ubersnygga batteri.



De va dom sakerna jag hittade som va mig mest tilltalande på HÖÖKS hemsida. Imorgon kommer de fler bilder på stallet eller ja våran provisoriska sadelkammare tills vi har byggt den nya.

//Kajsa

Gränsen till att bryta ihop

Vad gör man när man når gränsen till att bryta ihop? När inget går bra och man har riktigt svårt för att se positivt på saker. Stunder i livet då man känner att jag önskar att jag inte fanns.

Så känner jag nu. Jag har varit glad i skolan, men när jag kom hem vände humöret tvärt. Även om jag har hållt mig i skinnet nästan hela dagen så gick gränsen när jag kom till stallet och hela världen rasar samman för mig. Inget har hänt med Nisse eller så, men en annan sak. Kan dock inte berätta förens jag har fått detta tillrättat ordentligt. Är livrädd och skakad. Vad har jag kvar? Jag har just nu en svacka då allt känns negativt, alla får ut för det och jag blir arg för minsta lilla. Blir även stressad och börjar gråta för allt. Om någon nu kommer och börjar skälla eller klaga på mig kommer jag definitivt bryta ihop. Då jag känner att jag vill nu inte längre finnas. Jag har valt att skriva ner detta för att jag ska rensa tankarna, och jag hoppas av hela mitt hjärta att detta kommer ordna sig. 

Har precis kommit hem efter ha nattat hästarna, allt gick toppen och hästarna var lugna och snälla. Kommer inte rida Nisse förens jag är på bättre humör, annars kommer vi ryka ihop, ordentligt. Vi tål inte varandra om någon är sur. Jag förstår honom, helt och hållet med att han inte accepterar mitt humör, för jag accepterar inte när han är grinig. Jag väljer därför att inte förstöra det fina vi har haft de sensate veckorna, då känns det inte alls bra efteråt.

Under tiden som jag är såhär grinig är mina tankar hela tiden inställda på att vara så lugn som möjligt, ha tålamod och att det fixar sig, oavsätt vad. Men när stunden är inne och det händer något negativt blir jag blockad. Hjärnan svartnar som om dte är sån kaos och jag bara exploderar, antingen i ilska eller gråt. Och skuldkänslorna efteråt går inte att beskriva, de är ännu hemskare. Då kan jag altså sitta och gråta och vara arg på mig själv tills jag helt enkelt inte orkar mer. 

Min sömn har inte varit den bästa den här veckan, jag vaknar tidigt på morgonen och försöker sova, men det går inte. Men ändå är jag så himla trött att jag knappt orkar upp ur sängen till skolan. Jag har haft ont i ryggen också, den här känslan av att det sitter/hänger något riktigt tungt i min rygg, så jag inte orkar hålla den upp och vill gå och lägga mig för att det gör så ont.

Men just precis nu känns allt helt okej. Såfort jag har pratat med någon om problemen och det kommer lösningar som kan hjälpa så är allt bra. Så jag hoppas jag kan hålla det och nu snart ska jag gå och lägga mig. Jag behöver nog lite skönhetssömn! 

Puma, Nisses stallkompis:

//Charlotte

Ridning!

Idag hade jag lunchen igen. Vilket jag tycker är väldigt mysigt. För när man kommer ut med lunch påsarna så hör man hästarna små gnägga efter en:-) vilket är otroligt mysigt:-)

Efter att jag lunchade så började jag mocka flurres box. Efter hans box fixade jag även rutans box. (hennes matte pluggar inne på lillerud så hon är bara hemma på helgerna. Vardagarna har vi i stallet hand om hennes mysiga häst). Fixade Hö åt dom också. Fyllde vatten tunnan ute i hagen full med vatten. Efter de tog jag in flurre. Borstade av han, lindade upp hans lindor, gick och hämtade all utrustning. Sen gjorde jag i ordning han för en ridtur.

Red ut en sväng förbi ladan och bort till en jätte lång backe. Tänkte flurre skulle få göra av med lite energi så han fick galoppera upp för hela backen. Efter de va han så pigg så han tacktade hela ridturen sen. Vart ingen bra tidning alls idag. Försökte få han att lugna ner sig borta på vändplanen men de gick Inge bra alls. Gjorde allt för att han skulle lugna ner sig. Och iallafall skritta en sväng men de vägrade han göra. Suck. Hoppas på bättre ridning imorgon. Skall sluta med betfor för han också en stund så han inte får i sig mer socker än nödvändigt.

nej nu är det snart mat slänger ut en bild på flurre när jag höll på att göra i ordning han.

//kajsa


Fråga: Varför lyfter sadeln?

Det är svårt att hitta något att blogga om, kollar in på massa bloggar för att få lite insperation av vad man ska blogga om, men inget duger för mig haha. Men har nu skrivit upp en del om vad man kan blogga om iaf!

Men jag tänkte fråga en sak. Jag har lärt mig väldigt mycket om sadlar på senaste då jag har det klassiska "hittar-ingen-sadel-som-passar-Nisse-och-passar-den-honom-passar-den-inte-mig" problemet, men nu vill jag veta en till sak.

Sadeln på bilderna som ni ser, när man travade på Nisse lyfte den något otroligt i bak, varför då? Vad kan det finnas för anledning/anledningar? Är den kanske för böjd eller för takformad? Någon som vet?

Terese och Nisse:

//Charlotte

Tvåstuds, check!

Idag bestämde mig jag för att öva lite hoppning på minihinder med Nisse. Problemet är att han blir så sjukt taggad att han bara springer igenom hindrena, jag hinner inte ge honom chansen att hoppa ett bra hopp, utan jag sitter och stretar imot för att det inte alls känns bra. Först la jag ut fyrastuds, sen kom jag på att det blir nog för mycket att börja med tanken på att varken han eller jag någonsin har hoppat studs. Så vi ändrade om och tog två studs, ett hinder några meter ifrån och ett vid X på ridbanan, placerat så man kan göra volter och byten.

Började med att rida i volter över det mittersta hindret och han var väldigt pigg och blev väldigt framtung, låg på bettet. Men efter en stund började han istället småsteppa och sänkte ryggen när vi skrittade. Antingen eller säger han ;) Med en stor klunk styrde ja Nisse mot studsen. Och det gick otroligt bra! Det var riktigt lätt då han fixa det själv, jag bara satt och gav honom köret själv liksom. Han var jätte duktig. Något jag gillar när vi hoppar, det är att han får så ren galopp. Han länger stegen om jag vill och kortar om jag vill, för avstånden.

Vi övade sedan på byten och han fixar byten jättebra över ett litet hinder med tydlig hjälp av ledande tygeltag i rätt tid. Problemet är väl där att han blir så stressad efter en stund, och bara rusar och ligger i kurvorna. Men efter ett tag blev han så trött att han bara snubblande över hindrena, så då gav vi oss. Stackarn, tiden går så fort när man har kul. Svett blev han men han såg nöjd ut med att få gå in i boxen och rulla sig SjuHundraFemtioElva gånger. Några morötter som beröm satt fint också! 

Tog "lite" bilder med min värdelösa mobilkamera.

Fyra studs, fega ur. För svårt att börja med:

Ändrat, tvåstuds istället!:


Bom vid X, valde att ha höjden snett för jag ska få mellanhöjden i mitten:


Jag leder in Nisse, snyggaste i stan haha:


Nisse känner sig redo för ridturen, då utan utrustning!:


Han gör "vacker hov" för en morot:

Inte så redo längre..:


Nisse tycker jag är konstig som tar massa kort:

//Charlotte

Provsvaren

Nu har jag fått samtal ifrån veterinären. Dom har inte hittat något fel... Allergiproverna visade inget. så han har ingen inandnings allergi. skrap proven visade inget heller.. Så om han inte blir bättre så skulle jag ringa så får vi åka in och ta ett vävnads prov på han och kolla om det är någon foder allergi. Men sist jag kollade på han så tyckte jag att det hade blivit bättre. Men får kolla imorgon. Får ta in han och ta av han täckena så får vi se om han kliar sig något då. Hon ville också att jag skulle försöka duscha han i medlet jag fick med mig hem.. Men det är svårt när vi inte har en spolspilta och ingen kran med varmvatten på utsidan.

Så nu hoppas jag att hans klåda slutar och att jag blir frisk snart så jag kan komma igång och rida... Hade tänkt vara med när det är markebäcks träning iår.. men vill ju då gärna ha en häst som är frisk och igång.



Flurre förra vintern i Valåsen!


//Kajsa

Bilder på stallet!

Nu har jag varit i stallet och lunchat hästarna, mockat åt alla hästarna och fyllt en massa påsar med hösilage. Har även tagit kort på stallet så nu tänkte jag ge er en rundvisning av stallet.


Utsidan och en del av hagen sett från uppfarten till huset.



Utsidan va stallet med en Jesper som modell;-)



Insidan av stallet. Flurres box är första till höger:-)



Flurres box:-)



Flurres foderstatt och mina kontakt uppgifter.



Insidan av boxen:-)



Direkt innanför dörren mitt emot flurres box är hösilaget, grepar och sopborstar.



Foder, soptunna och i hyllan har vi borstar, täcken och lite allt möjligt.



På väg ut till hagen.



Hagen sett ifrån dörren som ni såg på bilden ovanför. Rutan är hästen på bilden:-)



Bild på Flurre och sparten.



Spånförvaring:-)



Vindskjulet i hagen och såklart min häst i hagen med sin fina rosa reflex grimma.


//Kajsa

Det var kallt i gryten

Klockan nio imorse åkte jag och Kelso till Sanna. Sen gick vi till gryten och jag höll rättare sagt att frysa ihjäl. Det var längesen jag skakade så mycket! Kelso hade sällskap av två hundar, en liten och en större. De busade och det var många som lånade Kelso och tog kort tilsammans med honom. Korv blev han också matad med, så han tyckte det var toppen! Nu luktar det bränt om mig och jag håller på att tina upp i min varma säng med hög musik och en varm laptop i knät! Men hade jag varit smart hade jag kunnat ta med mig ett par vantar, mössa och en varm jacka. Men så långt tänkte inte jag. Som tur är att när vi stod still kunde jag ställa mig och värma mig vid elden, och när vi gick fick man en rätt bra temp på kroppen. 

Gryten sommaren 2011:

//Charlotte

Barbacka och varma kläder

De sensate dagarna jag har ridit har det varit väldigt kallt så jag har pälsat på mig lager av kläder. Men idag blev jag så varm och fötterna och händerna så jag blev svett. Av lite barbackaridning på ridbanan haha. Men det var inte så jättekallt ute så det var nog därför. Nisse skötte sig strålande idag som alla dagar nu. Han har varit väldigt arbetsvillig och positiv. Jättekul! Väntar fortfarande på att hovslagaren kan komma och spika om Nisses fötter för de är långa plus att han har tappat en sko, vägen är snorhal. Detta gör att vi endast har möjligheten att rida på ridbanan; stället där det inte är halt. Nej nu ska jag ta mig en nattslurp för imorgon ska jag till lilla sjön gryten klockan 09.00 med hunden Kelso och några från skolan!

Kelso, våran hund:

I min lilla värld

Så.. Nu ska jag sluta pilla med designen och ge en kort "sålänge" presentation om mig och mitt område. 

Mitt namn är Charlotte Lundström och jag är 17 år, född 26/12 -94. Mina intressern är ridport, dressyr och fotografering. Jag har en egen häst vid namn Nisse Tribute som är en varmblodig travare och vi tränar dressyr tillsammans. Jag fick min lille Nissemann våren 2010, då jag kände honom väl innan eftersom han då var min systers häst. Nisse är född 14/5 -96, 16 år i år. Nisse och jag har deltagit i en väldigt liten hopptävling som vi tyvärr blev diskade ifrån, men vi fick den sista gröna femterosetten iaf! Haha. Nisse och jag bor i en liten by som heter Västra Grämossen, stallet är ca 200 m från mitt hus där jag bor med föräldrarna och de övriga djuren. Vi har en hund, Kelso, två katter Milla och Molly, tre kaniner Grådis, Bläsis och Stormamma (Mamma kallar henne för gammelhona för hon är runt 10 år gammal!) och så har vi massa flugor på sommaren, men jag har slutat döpa dem då jag bara blandar ihop dom ;)

Jag fotar väldigt mycket i min vardag och det är något jag kommer försöka dela med mig mycket av, bilder. Bilder är alltid roligt att kolla på! Jag har fått en del evenemang som hobbyfotograf och vill satsa på fotograf i framtiden. Det är något jag verkligen vill. Året 2010 gick jag ut grundskolan med väldigt dåliga betyg. Gick vidare med de få betygen på IV (som idag heter Introduktionsprogrammet) för att jobba upp lite betyg och komma in på ett gymnasie; om möjligt Estet, Bild. Men jag var nog mer hemma än i skolan då jag inte hade en ända vän på hela läsåret och blev utfryst från klassen. Det var nog det värsta året jag varit med om. Men 2011 tog jag nya tag och gick in på IV igen. Hittade en vän, Sanna och har en väldigt bra klass nu. Motivationen för att kana upp betygen är på topp och det får riktigt bra för mig må jag säga! 

Mer info kommer med tiden, inga problem om ni ställer frågor heller!

//Charlotte

Uppdatering!

Har precis kommit hem från jobbet. Har hämtat tvätt och rastat hunden. Imorgon skall jag försöka efter skolan att skritta ut lite med min häst. Men just nu är jag sjuk. Har problem med hosta och är jätte hes. Är även förkyld. Så därför har min häst fått en liten vinter vila till.

För er nya läsare så har min häst haft problem med klåda sedan i början av november. Klippt honom 27/11 för att se varför han kliade sig. Han hade då en massa vita prickar som varje gång man strök över dom så började han klia sig. Så ringde en veterinärer i Örebro som trodde de va svamp. Så han vart behandlad med hibbiskrub. Men efter tre tvättar vart han ej bättre.

Så åkte iväg till veterinär kliniken i Karlskoga och dom trodde de va någon slags ohyra så han vart behandlad med sebacil vet med en veckas mellan rum tre gånger. Han vart lite bättre när jag slutade med spån och började med torv även när jag slutade med korn/kornkross. Men tillslut gav jag upp så då ringde jag Atg kliniken i Karlstad. Och åkte iväg för lite mer än en vecka sedan.

Veteinären klämde och kände på hans märken. Lyssnade på hjärta och lungor. Allt lät bra. Vi tog blodprover, leverprover, skrap prover, topsa under en skorpa och tog allergiprover. Har fått var på blodproverna. Men ej dom andra testerna. Men veterinären skulle ringa så fort hon fått svar. Så hoppas hon ringer snart. Har ju snart gått två veckor.

Så han har haft lite vintervila pga av klådan men även pga av att det har varit isgata över allt pga av denna jobbiga snö som kom och sen töa det och sen frös det.

Skall ta bilder på stallet imorgon när jag är uppe men blir ju tyvärr mobil bilder äger ingen system kamera eller digital kamera. Skall även ta bilder på hästen även på miljön runt stallet.

Nej men nu får ni hade bra så skriver jag imorgon igen. För batteriet på mobilen dör snart.


Hej och välkommen:-)

Hej och välkommen till våran nya blogg. Denna bloggen delar jag tillsammans med Charlotte. Hon får köra en presentation av sig själv sen när hon har tid. Tänkte att jag skriver lite kort om mig så länge:-)
Kan väl börja så här: jag heter kajsa och jag är 24 år. Blir 25 i december;-). Jag har en sambo och en son på 3år. Vi bor typ i centrala Karlskoga. Jag har även två katter, en hund och en häst. Står i ett underbart stall ute i wiviken som ligger 1.5mil ifrån mig. Hästarna går ut senast 07:30 på morgonen och kommer oftast in runt 21:00 på kvällen. Dom får grovfoder fyra gånger om dagen. Finns tyvärr varken ridhus eller rid bana där ute men de finns massa fina ridvägar så man kan vara borta i flera timmar. Tänkte jag skall ta lite kort någon dag på stallet och visa. Min häst då han fyller 20år den 3 maj. Han är 173cm ca i manken. Men är en underbar grabb. En riktig gentleman. Nu för tiden rider vi mest i skogen och massa dressyr. Inget hoppade då jag sålt hoppsadlarna.
På dagarna går kg i skolan. Pluggar till undersköterska. Jobbar även extra är Tim anställd inom kommunen som vårdbiträde. Plus då att jag är hos hästen ofta. Men är skönt för är det en dag man inte kan åka till stallet så skickar man bara ett sms till någon i stallet så fixar dom honom. Ibland har man lyxen att man får ett sms där de står allt är klart du får ledigt om du vill;-) sånt tycker vi om;-) idag fick våran underbara stallägare ledigt.
De va lite kort om mig och min häst. Ställ gärna frågor om de är något ni vill veta. Skriver mer ikväll eller imorgon
Hade bra Med vänlig hälsning, kajsa

RSS 2.0