Fakta om Kandar #1

 
Ett kandarträns används obligatoriskt när man kommit upp i Msv nivå inom dressyr. Kandartränset består av två extra sidostycken för att hålla i de två olika betten som används som två olika effekter i munnen på hästen. Detta för att få fina hjälper inom dressyren. Det bettet som ligger överst, ser ut som ett tränsbett men kallas Bridongbett. Bettet är något smalare än ett vanligt tränsbett och finns i tre, eller tvådelat, rörliga som fasta ringar. Bettet är smalare för att hästen ska få plats med det såkallade Stångbettet. Ju smalare bettet är, ju skarpare är det. 

Stångbettet är bettet som ger en såkallad "hävstångseffekt" när du tar i tygeln. Detta bett sitter precis nedanför bridongbettet. För att få hävstångseffekten måste du ha en kindkejda som sitter i överskänkelns ring. Det är tillåtet att sätta ett gummiskydd på kedjan ifall din häst har känslig kindkedjegrop. Vikitigt är att se till att inte kejdan är tvinnad, det kan ge ojämt och ont tryck. Var noga med att jämna till den innan du hakar i kedjekroken.  När du tar i bridongbettet ger det ett tryck på hakan/kinden, lanerna och även lite på nacken, vilket gör att hästen sänker huvudet till skolad nivå och efter hur den orkar bära huvudet. Bettet ska vinklas 45° bakåt när du tar i den. Men det shysterar du med kejdan. Bilden nedan visar en 45° vinkel.
 
En korrekt lärd ryttare ger eftergift på bettet till hästen som gör att den inte tycker det är obekvämt. Ryttaren ger eftergiften på ett "osynligt sätt", lättar handen något. Vissa hästar är känsligare med bettet än med andra. Vissa gillar inte att ha två bett i munnen för att det blir för mycket. Därför är det ingen snokrem som sitter i nosgrimman till kandaren. Spänner du igen munnen på det sättet han hästen få ont och bli förstörd i munnen. En snokrem som sitter åt gör ett bett skarpare. Spänn aldrig igen din hästs mun hårt för att den ska "bli mjukare i munnen", det är felaktigt sätt!
 
På underskänkeln på stångbettet sitter en liten ögla som kallas "skumremsögla". Den används sällan, men är bra för hästar som leker med underläppen. När hästen skakar och leker med underläppen kan skänklarna på bettet fastna i munnen; vilket ger obehag och får hästen att bli störd i arbetet. Då sätter du dit en liten läderrem som hindrar skänklarna att röra för mycket på sig. Även ett pelhambett har en skumremsögla.


Skänklarna på stångbettet får vara mellan 6-8 cm långa. Ju längre skänklarna är, desto skarpare bett får du. Ringen längst ner på bettet är till för stångtygeln, den nedersta tygeln. Bettet har olika utseénden. Det finns rakt och med tungfrihet. Tungfriheten kan se olika ut, vissa har mer tungrihet än andra. En rak stång är bra för hästar med känsligare mun. Ju mer tungfrihet du har på bettet, ju mer tryck får du på hästens laner. Vilket gör att bettet blir skarpare. Lanerna är stället där hästen har bettet och inga tänder finns. 

Skillnaden; 

Ett bett med mindre tungfrihet ger ett snällare bett.   Medans ett med mer tungfrihet ger ett skarpare bett. 
 
Frågor är alltid välkomna!
Kommer skriva en till del om hur man rider med det, hur man ska börja och hur man kan hålla tyglarna. 

/Charlotte

Kommentarer:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0